Част от хората мислят, че полицията е превишила правомощията си при снощните протести. Друга част смята, че са били твърде толерантни към протестиращите. Каква е истината?

Имам чувството, че бяхме на различни протести - през деня около обяд, после вечерта и коренно различна агресия след 22 ч. Трудно ми е да си го обясня, освен с умишлено организирана агресия. На площада има много стойностни хора, но сред тях проникват платени лица, за да се опорочат нещата. Това каза за "България сутрин" Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР. 


Според него с действията на провокаторите се измества фокуса на протеста.

"И за медиите е важно вече какво се случва, как действа полицията, а не защо има протест", допълни Попов.

"Когато не се изпълняват разпореждания на служителите на реда и има застрашен живот, те имат право да действат. Нарекоха ги пазачи на кого ли не, но колегите са там да пазят и протестиращите. Действията могат да бъдат и почти брутални, но отново законни. Те действаха професионално и твърдо", настоя той.

"Ако действията на колегите са законни, те са правилни", категоричен бе Вергил Христов от Синдикалната федерация на служителите в МВР и допълни":

Всичко е според агресията, която се ползва срещу нас. Дали има майки, деца... На кадрите ясно се вижда, че не тръгваме първо ние, докато срещу нас не се види, че има явна агресия. Докато няма действия, които са в рамките на физическото нараняване. Не е начинът и това не е нормално, да се изнасят ранени колеги  от тълпата. 

Той подчерта, че е имало явна агресия на протестите, насочена предимно към полицията.

"Да хвърчат бомбички - това трябва да е подготвено, няма как да е случайно. Навсякъде се тиражира лют спрей, но той е тестван лабораторно. Неговата реакция е да рефлектира върху очите и изважда човек за 5-10 мин от строй, но не е опасен", подчерта още Христов.

И допълни, че е имало случаи, когато демонстрант е пръскал със спрей под визьора полицай в лицето. Ежедневно служителите на реда се сблъсквали със ситуации, в които трябва да се вземат правилни и бързи решения.