Валежи от сняг се очакват около 10 декември, но заради положителни температури снежната покривка няма да се задържи за дълго.

Това каза Марияна Попова, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология. Тя обясни, че в следващите часове предстои промяна на времето, предава "Фокус".

Думите на синоптичката обаче си противоречат с прогнозата, направена от климатолога Георги Рачев. Според него, след днешните валежи, които се очакват над цялата страна, сняг не се очаква поне в следващите две седмици. 

„Ще бъде облачно, на много места с валежи. Все още температурите са високи, но с умерен северозападен вятър ще нахлува студен въздух и отначало в Северна България, а по-късно вечерта и на места в Южна България, дъждът ще се премесва и ще преминава в сняг.

Но през нощта валежите бързо ще спрат и през следващите дни ще бъде студено, но без валежи“, уточни синоптикът.

Марияна Попова допълни, че опасните явления през днешния ден са свързани най-вече с прехода от дъжд към сняг, при което на много места ще има заледявания. Валежи се очакват и около 7 и 8 декември, но те ще слаби и предимно от дъжд.

„В периода между 10 и 15 декември времето отново ще бъде динамично и с чести валежи, но с температури близки, но по-високи от нулата, дори и за кратко дъждът да премине в сняг в Северна и Западна България, снежна покривка не се очаква да се задържи.

През третото десетдневие ще бъде предимно облачно и по -студено, но без съществени валежи“, каза още Марияна Попова.

Астрономическата зима започва на 22 декември в 6 часа и 19 минути.

През декември най-високите температури ще бъдат между 10 и 15 градуса и ще бъдат отчетени през първата половина на месеца. Най-ниските температури - между минус 11 и минус 6 градуса, ще бъдат отчетени през втората половина на декември, когато времето ще бъде по-студено и нощното изстиване ще бъде по-дълго, допълни Марияна Попова.
 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната