След студения атмосферен фронт, който премина над България, очакваме повишение на температурите. Топъл въздух, идващ от Средиземно море, ще обхване Балканите и ще повиши температурите - те ще са над 30 градуса. В сряда, четвъртък и петък температурите ще достигат до 33-34 градуса", каза синоптикът Александрина Янкова в ефира на Bulgaria ON AIR.  

По думите ѝ днес ни очаква слънчево време в западните райони, на изток ще има повече облаци и слаби валежи на юг от Бургас. 

"Следобед валежите ще се преместят по северното крайбрежие, но те ще бъдат слаби. В останалата част от страната валежи не се очакват. Днес е обявен жълт код за силен вятър в 12 области - Видин, Ловеч, Плевен, Монтана, Габрово, Велико Търново, Сливен, Пловдив, Пазарджик, Русе, Търговище и Враца", допълни Янкова.

Тя съобщи, че поривите на вятъра може да достигнат до 50-60 км/ч в по-високите части в планините, а в страната до 20-30 км/ч.

"Вятърът до утре се очаква да отслабне. Във вторник и сряда времето ще остане хладно с разкъсана облачност, но валежи не се очакват", посочи синоптикът.

"Времето в първия учебен ден ще бъде слънчево в цялата страна с температури над 30 градуса. Все още е подходящо за море, въпреки че е по-хладно по нашето Черноморие за месец септември. С това повишение на температурите ще бъде подходящо за плаж", каза още Янкова. 

И завърши, че през уикенда няма да е подходящо за разходка нито в планините, нито в страната, защото от северозапад ще нахлуе по-студен въздух, който ще понижи температурите. 

"В събота и неделя валежите ще бъдат по-интензивни. Има вероятност за гръмотевични бури", добави тя.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук