Синоптиците предупреждават за обилни валежи през тези дни - най-вече в Югозападна България. В планините се очаква и сняг. Най-много дъждове паднаха през вчерашния ден. В 16 области бе обявен жълт код за лошо време.

Хидролозите предупреждават за възможни наводнения и затова се следят коритата на някои реки, сред които Арда, Марица и Искър. По-значителни количества валежи се очакват в Западна и Централна България. Най-много - над 35 л/кв.м, те ще са в Рило-Родопската област и в западната част на Стара планина, каза в ефира на bTV синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.

Циклонът бавно ще се премества на изток. През следващите дни над страната ще има купесто-дъждовна облачност и отново ще има следобедни краткотрайни валежи. В следващите два дни те ще са на по-малко места, но към края на седмицата през страната ще премине нов средиземноморски циклон, така че очакванията са отново за обилни валежи” , обясни Стойчева. През изминалата нощ в Родопите количествата на валежите са най-съществени – над 20 л/кв.м. В София те са 21 л/кв.м. В отделни райони на Родопите количествата вече надхвърлят 30 л/кв.м. Привечер се очаква валежите да отслабнат.

В най-високите части на планините – над 2000 м, дъждът ще премине в сняг. Температурите там ще са отрицателни. Вчера беше един от най-хладните дни и максималните температури няма да надхвърлят 12-17 градуса.

Днес с разкъсване на облачността в отделни райони на страната температурите ще започнат да се повишават. На повечето места те ще са 15-20 градуса през следващите дни.

Чак към края на седмицата и в началото на следващата се очаква в страната да нахлуе по-хладен въздух и отново да има понижение на температурите.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната