Оранжев дъжд, примесен с пясък от пустинята Сахара, ще вали днес на Балканите. Това предупредиха от Националната метеорологична служба на Гърция, цитирани от „Телеграф“.

Според прогнозите на съседите калният дъжд се очаква да падне в северните части на Гърция, част от егейските острови, както в източните райони на нашата страна. Според родния Национален институт по метеорология и хидрология обаче пясъчният дъжд засега вероятно няма да успее да стигне до нас.

Такъв вече е валял в България предишните години. Най-често това се случва през пролетта – май или края на април. Причината за явлението са пустинните бури в Северна Африка, последвани от циклони, които довяват вдигнатите във въздуха прашинки до Балканите.

Сахарските дъждове оставят най-ярките следи върху автомобилите, които осъмват боядисани в кафеникаво-оранжев цвят.

Независимо дали с пясък или без, в почти цяла България днес ще се сипят дъждове. Количеството им на места ще достигне 20-25 литра на кв. м. По-проливни ще са валежите в Южна България, където ще има и гръмотевици. Минималните температури ще са около 5 градуса, а максималните 15-20.

Утре обаче предстои захлаждане като в София термометрите ще показват не повече от 13 градуса. Ще продължат и валежите в почти всички райони на страната. В планините на височина над 2000 метра ще падне и сняг.

Времето ще остане дъждовно почти през цялата седмица, макар че от сряда облачността ще се поразкъса. Ще се повишат и температурите, като в петък максималните отново ще стигнат 20 градуса.
 

 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.