"От днес НИМХ не е част към БАН. Днес е денят с по-високи температури, но още през следващия днес ще нахлуе студен въздух от северозапад. От Северния полюс идва студен въздух. Ще има и по-силен вятър. Очаква се истински арктически студ да скове страната". Това каза синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева в студиото на сутрешния блок по bTV.


Иде кучи студ, а сняг ще завали на... 

"Застудяването ще започне още утре, а в събота наистина ни очаква студ. Може да докара и значителни валежи. В района където виждаме цветни петна на картата, означава, че ще има екстремни явления. В следващите дни поглеждайте картата за екстремни явления в НИМХ, за да проверявате какво време ни очаква. Очакват ни градуси като -12 и -7. Йордановден се очаква да е много студен. Засега не се виждат екстремно ниски температури. Може да има силен вятър. В четвъртък и петък ще има много силен вятър в планините. Очакват ни валежи", споделя синоптикът. 

Тя допълни още, че ни очаква и сняг, но не и обилни валежи. Януари ще е безумно чалнат месец! Идат температурни аномалии от 33° 

"Много сме далеч от екстремните температурите. Най-ниските температури тази зима ще са не повече от -13 градуса. Няма да има тези студове, като минали години. Температурите ще паднат още веднъж и отново ни чака сняг, а не дъжд", допълни Стойчева. Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.