Сняг скоро няма да идва. Това заяви в интервю пред "Телеграф" д-р Анастасия Стойчева, метеоролог от НИМХ. Tя добави още, че през изтичащия месец октомври градусите се задържаха над средните, особено до към 18 октомври. И тези дни ще има сравнително високи температури - минимални 5-10 градуса в различните райони, максимални 15-17.

- Д-р Стойчева, може ли вече да кажем какво ще бъде времето през ноември? 


- Данните, които подлежат на обобщение и анализи, идват при нас във вторник и петък, така че не мога да бъда съвсем категорична. Ние работим по определени принципни методологии, въз основа на които се правят прогнозите.

- Според народната метеорология от Димитровден почва зимата. Но може ли да се радваме тази година на "сиромашко лято"?

- През изтичащия месец октомври градусите се задържаха над средните, особено до към 18 октомври. И тези дни ще има сравнително високи температури - минимални 5-10 градуса в различните райони, максимални 15-17. Разбира се, говорим за тези към обяд. Защото денят намалява и сутрин и вечер ще става много по-студено. 

По-съществено захлаждане и валежи ще имаме в края на седмицата 31 октомври - 1 ноември. Следва ново затопляне в дните 3-6 ноември, след което ще започне плавно понижение на температурите. Но като цяло наистина за ноември може да се каже, че ни очаква сиромашко лято.

- Може ли да говорим , че съществува вече трайна тенденция към все по-топли и сушави зими в България? 

- По-скоро може да говорим за групиране на периоди, в които има по-значителни валежи, от които страдаме, защото нанасят поражения на инфраструктурата, и периоди на засушаване. Но като цяло не излизаме от годишната характеристика на нашия климатичен пояс.

Наистина няколко месеца е сухо, но в следващите обаче валежите наваксват. И така средната годишна норма остава приблизително една и съща. Но наистина това групиране напоследък започна да става все по-драстично изразено.

- А като температури? 

- И тук съществува известно групиране на периоди от по-студени и по-топли зими и въобще години. Студени и снежни бяха зимите на 2012 г. и 2017 г., но годините между тях и след тях бяха меки. Разбира се, за известни промени допринася и човешкият фактор - изсичането на горите, застрояването на вредни емисии от индустрията и транспорта. 

- Смятало се е, че на Архангелов ден - 21 ноември по стар стил, е нормално да падне първият сняг. 

- Не е нещо изненадващо сняг да падне и през октомври. В това отношение е забелязана една друга интересна тенденция. Ако в края на октомври има първи валеж от сняг и първо застудяване, то следва едно продължително относително затопляне, а следващият сняг може да падне чак на Коледа.

- Кога да очакваме тази година първия сняг? 

- В неделя такъв вече падна на Мусала. Валя и на Ботев връх, въпреки че там е бил мокър и не се е задържал. В края на седмицата - събота-неделя, над 1300-1500 м надморска височина дъждът ще премине в сняг. Но в равнините такъв скоро няма да има.