Доста динамично време се очертава в следващите 15-20 дни. Студена въздушна маса от Централна Европа ще премине и през Балканския полуостров и ще обхване страната. Това заяви в "Денят започва" синоптикът в НИМХ Красимир Стоев.

По думите му, тази студена вълна ще се задържи трайно, защото антициклон на запад от Британските острови ще насочва непрекъснато много студени въздушни маси към Средиземно море, където през следващите дни непрекъснато ще се генерират средиземноморски циклони. Те ще преминават през нашата страна или в близост до нея.

Утре макар и за кратко, отново ще има слънце, но по-късно през деня със заоблачаване от запад ще започнат и валежи, които ще продължат и в изборния ден. Тогава температурите значително ще се понижат, в Северна България и високите полета дъждът временно ще преминава и в сняг.

Така че изборният ден ще протече на фона на едно облачно време с валежи, на места значителни по количество. Значителни валежи ще има по-скоро в югоизточната част от страната, уточни синоптикът.

До края на неделния ден в Предбалкана, в Софийско, а вечерта и в Добруджа и Лудогорието дъждът ще преминава сняг. Сняг ще вали и в планините - нови 10-15 см снежна покривка се очакват там. Опасността от лавини остава.

На 7 април в Централното Средиземноморие се формира нов циклон. Към Балканския полуостров от юг, югозапад ще се пренасят много топли въздушни маси и значително ще се повишат температурите. 

На 6-7 април максималните температури ще достигнат 18-23 градуса. Поради бързото развитие на този циклон в неговата циркулация ще попаднат въздушни маси от Северна Африка и ще се пренесе пясък от Сахара над Балканския полуостров, предупреди Красимир Стоев.

На 8 април обаче студена вълна ще обхване Западна Европа и ще има понижение на температурите.
Очакваните най-ниски температури през април са между минус 3 и 2 градуса.
 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.