Хлад сутрин и сравнително високи температури по обяд можем да очакваме до края на седмицата

„В следващите дни температурите сутринта слабо ще се повишат, термометрите ще показват 6-11 градуса, през деня – от 22 до 26 градуса. Отново в североизточните райони температурите ще бъдат най-високи, което не е характерно. Това се дължи на пресечения релеф“, коментира синоптикът Петър Янков, цитиран от Bulgaria on air.

Синоптикът предупреди, че започва периодът на есенните мъгли.

„Следващата седмица мъглите ще бъдат често явление. По-подходящото време за високопланински туризъм ще бъде в неделя, когато ще има по-малко облаци. В събота ще има облаци и видимостта ще бъде намалена. Валежи се очакват около 20-22 октомври. След Димитровден, когато започва циганското лято, то няма да е с характерните температури. От 27 октомври до края на месеца ще има чести валежи и чувствително захлаждане, в планините ще превали сняг“, съобщи Янков.

Синоптикът припомни, че човешкото тяло помни такива екстремни ситуации по отношение на температура и вятър в рамките на 6 месеца.

„Това е периодът, в който планинските туристи и водачи се климатизират за екстремно време. Когато човешкият организъм е подложен на вятър, екстремна температура, налягане, влажност – хора, претърпели счупвания, скъсване на мускули го усещат“, добави синоптикът.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук