Глоби за неподходящи гуми, неизправни светлини и чистачки на автомобилите ще налага Пътна полиция от утре.

По закон, през студените месеци, колите трябва да са снабдени със зимни гуми или такива, чиято дълбочина на протектора е не по-малка от 4 мм.

Изискването е в сила от 15 ноември до 1 март, а санкцията е 50 лева. Толкова е и стойността на глобата за неизправни фарове и габарити. За неизправни спирачни системи обаче, санкциите могат да бъдат много солени и да достигнат до 500 лв.

Освен това в момента тече и вторият етап на акция "Зима" като акцентът на проверките на пътните полицаи е насочен към безопасността на движението на пешеходците. Кампанията се казва "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя" и ще продължи до 20 ноември.

Както „Монитор” вече съобщи, тази година акция „Зима” се провежда в три етапа, като всеки от тях е с продължителност от 10 дни. През първата десетдневка на месеца фокусът беше върху водачите на велосипеди, през втората акцентът е насочен към пешеходците, а през третата – към шофьорите.  

"Когато пешеходците се движат неправилно, те търпят санкции съгласно Закона за движение по пътищата, а в тази връзка използваме възможността да напомним, че те имат задължения.

Най-честите нарушения са движението по площи, които не са предназначени за движение на пешеходци. Понякога не използват тротоарите, пресичат на забранителен сигнал на светофара

а извън населените места се движат по посока на движението, което законът също забранява", обясни при старта на втория етап от акцията инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" на МВР и уточни, че специално внимание ще се обръща и на пешеходците в тъмната част на денонощието.

Пътните полицаи ще следят и за недопускане на отнемане на предимството на пешеходците от страна на водачите на автомобили, където също органите на реда ще бъдат безкомпромисни, допълни още инспекторът.

По време на първата част на акцията на "Пътна полиция", която се проведе от 1 до 10 ноември, съставените актове и фишове за различни административни нарушения са общо 26 879.

Основните препоръки на Пътна полиция

за безопасно шофиране при зимни условия:

- използване на гуми, предназначени за зимни условия, или на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март съгласно ЗДвП;

- оборудване на 3- и 4-колесните МПС със задължителните аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлооотразителна жилетка;

- оборудване на превозните средства и с други средства за безопасно пътуване през зимата като: вериги за сняг, одеяло, лопатка, зарядно за акумулатор, въже за теглене;

- зареждане с антифриз;

- замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат,

- проверка на изправността на отоплителната система;

- преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство;

- добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците;

- използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане;

- използване на светлоотразителни жилетки от водачите на велосипеди задължително при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.