Времето през тази седмица ще е типично за май. До обяд ще имаме и повече слънчеви часове, а в следобедните часове атмосферата ще е нестабилна, с валежи и гръмотевици, предимно в планинските райони. Няма да е подходящо за туризъм по планините, защото вероятността от гръмотевични бури е висока през цялата седмица, пишат синоптиците от Meteo Balkans.

Температурите ще се повишават и ще са около средните стойности за май.  

Времето във вторник 

През нощта срещу вторник над Западна България ще се задържи с разкъсана висока облачност, докато на източна ще бъде предимно ясно. 

През деня във вторник над Югозападна и Южна България облачността ще се увеличи. Очакваме валежи и гръмотевични бури. Повече слънчеви часове се очакват над Централна и Източна България. Дневните температури във вторник за кратко ще се повишат и максималните на места в Дунавската равнина ще надминат  25°-27°С.

През нощта срещу сряда започналите валежи над Южна Българя ще обхванат и крайните източни райони. Вятърът ще е умерен от североизток.

Времето в сряда и четвъртък 

В сряда валежите ще са на повече места. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат значителни валежи, придружени и от гръмотевици. Повишава се вероятността и от градушки. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще  прониква хладен въздух.

Температурите ще се понижават. Очакваните минимални температури ще са между 12° и 13°, а максималните - между 20° и 23°.

В четвъртък отново атмосферата ще е нестабилна. До обяд ще се задържи с разкъсана облачност. Следобед отново ще започнат валежи над цялата страна. Ще духа слаб до умерен източен вятър, ще продължи да прониква хладен въздух.

Времето в петък и до края на седмицата

В петък до обяд облачността временно ще се разкъсва и ще намалява до слънчево време. 

Следобед над Централна и Източна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще са предимно между 23° и 25°, малко по-ниски - по Черноморието – до 20-22°С. През почивните дни до обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Източна България ще се развива купести-дъждовна облачност. Температурите ще се повишават.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен, 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения, затова следете и ежедневните прогнози на Meteo Balkans за най-навременните актуализации, отбелязват синоптиците.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук