Гробът на Васил Левски е до църквата "Св. Петка Самарджийска" в София. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV председателят на Фондация "Памет" Здравец Хайтов, син на големия български писател Николай Хайтов, по повод споровете около гроба на Апостола на свободата.

Това беше потвърдено и от назначената комисия за държавен контрол. Тази комисия потвърждава, че разкопките през 1956 г. са фалшифицирани и доказателствата са погубени. В случая става въпрос за страх. 1956-та започва един процес на интернационализация на държавата и политика за денационализиране на исторически герои и паметници и заместването им с интернационални символи, заяви Хайтов.

Още през 1937 г. има данни, че гробът е от лявата страна на олтара на църквата "Св. Петка" и това се потвърждава при разкопките през 1956 г. Тогава обаче е времето на Априлския пленум.

Възниква въпросът какво да правят със скелета, защото ако се окаже вярно, че това са останките на Левски, цялото Ларго губи смисъл, защото един национален герой ще стои пред паметника на Ленин, което не е много удачно за онова време. Хората, свързани с разкопките, са замълчали заради страх, подчерта Здравец Хайтов.