Британският вестник „Дейли мейл” помества обширен репортаж за българските домове за изоставени деца. В публикацията журналистката Роза Монктън описва видяното в шест такива заведения през последната половин година.
В репортажа под заглавие „Защо ме преследват пренебрегнатите сираци, които България и светът са забравили” британската журналистка описва посещението си в един от българските домове за сираци, където хигиеничните условия я ужасяват. В България има около 3000 деца в 31 подобни институции, в които не всички деца са с недъзи. Често там попадат и извънбрачни деца, съобщава изданието.

Печални рекорди

Роза Монктън цитира правителствени данни, според които броят на децата в домовете в България възлиза на около 8 600. По този критерий България се нарежда на първо място в Европа. Според доклад на УНИЦЕФ в България броят на децата в домове е 10 000, като тази цифра не включва децата в изправителните училища. Според експерти, които се ангажират в България, става дума за 24 000 деца с подобни съдби, четем по-нататък в публикацията на британското издание.

Според Роза Монктън, ако дете попадне в системата, трудно може да се измъкне от нея. То бива прехвърляно от един дом в друг в зависимост от възрастта му. Журналистката пише, че е ужасена от липсата на милосърдие в тези институции. Много от тези деца едва оцеляват и са държани постоянно в нечовешки условия, се казва в статията. „Как е възможно да се позволява подобна жестокост в страна от ЕС”, пита Роза Монктън.

Българското правителство е обявило, че ще контролира редица институции, пише журналистката и се надява намеренията му да са сериозни. Според правителствените разпоредби от 2003 година един психолог трябва да се грижи за 36 до 48 деца в екип с лекар и физиотерапевт. Според наблюденията на Роза Монктън в дом с 250 деца е имало само един психолог.

Грижи ли се България за изоставените си деца?

Според британската журналистка е възмутително, че България е била приета набързо в Евросъюза, без да бъде принудена да подобри състоянието на домовете за деца. "Дейли мейл" отбелязва, че Брюксел е включил подобно условие за Румъния в предприсъединителното споразумение, в следствие на което положението в домовете там се е подобрило.

Вестникът припомня, че филмът на Би Би Си „Изоставените деца на България” за дома в Могилино е предизвикал силно възмущение и децата скоро ще бъдат преместени в нови, по-малки сгради. „На официалното откриване на първия от тези домове ще присъства и социалният министър Емилия Масларова, но тя е министърът, който заяви, че децата трябва да бъдат затваряни”, пише Роза Монктън. „Управляващата коалиция в България проявява слаб интерес към реформиране на тази система”, се казва още в статията на "Дейли мейл". /ДВ