Няколкостотин работници от винзавода в село Церковски, Карнобатско и техните семейства всеки момент ще поемат към АМ „Тракия” и ще я блокират в знак на протест срещу случващото се в селото, пише "Флагман".

Там се намира най-голямото предприятие за преработка на грозде, което дава прехрана на 3 хил.души. Към протестиращите, които са във винзавода, ще се присъединят и такива, които не са на смяна, както и хора, свързани с други фирми от конгломерата на „СИС Индустрийс” ООД.


Шефът на Охранителна полиция към ОД на МВР в Бургас комисар Неделчо Рачев разговаря с протестиращите и опитва да убеди изп.директор Емил Пилев да не стига до ексцесии

„Не можем да понесем унижението от униформените с автомати, които ни заплашиха и ни изхвърлиха навън. Чакаме гроздобера цяла година и ако не се преработи реколтата, ние оставаме без заплати – храним семейства, нямаме избор. Ще блокираме магистралата”, казаха работниците и технолозите.Тези думи явно вече са достигнали и до ръководството на ОД на МВР в Бургас. На място пристигна подкрепление от униформени полицаи, за да улеснят жандармерията във въвеждането на ред. Там се намира и комисар Неделчо Рачев, началник на Охранителна полиция на ОД на МВР в Бургас. Магистралата се намира на около 5 км северозападно от селото.

„Всеки месец плащаме приблизително 1,5 млн.лева като заплати на работници и служители. Ако към тази сметка прибавим и възнагражденията на служителите на нашите партньорски фирми от региона, числото ще набъбне до 4 млн.лева само за заплати за един месец. Този акт на запечатване на винзавода, ще е фатален за икономиката не само на община, но и на цялата област Бургас. Представят ли си управляващите каква лавина от безработни българи ще получат на прага на зимата, ще издържи ли социалната система, за да поеме издръжката им?!”, попита риторично изп.директор на „СИС Индустрийс” ООД Емил Пилев.

Той подкрепи думите си и със справка за внесените данъци на държавата за последните шест години – общо 366 млн.лева. Данъците, които "СИС Индустрийс" ООД плаща, формират сериозен дял от бюджета за социални разходи на държавата. Ако Министерството на финансите се лиши от тези бездна, която няма как да бъде запълнена. Оказва се още, че стотици от работниците имат кредити към банки - потребителски, ипотечни, лизинги и т.нат. Средната месечна вноска се падала около 300 лева.

От друга страна "СИС Индустрийс" ООД и "ВИН.С.Индустрийс" ООД имат кредитни експозиции към български банки, които при затваряне на завода, няма как да бъдат обслужвани и това може да разтърси банковата ни система.