Постъпилият днес сигнал от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков с твърдения за извършени противоправни деяния от главния прокурор е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата на Република България.


Това заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя уточни, че сигналът е адресиран до Борислав Сарафов, директор на НСлС.

Авторът на сигнала, притежаващ научна степен с сферата на наказателния процес - доц. Бойко Рашков, би следвало да знае, че разследването на магистрати съгласно закона е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура в зависимост от твърдените факти и обстоятелства.

В този случай Национална следствена служба няма правомощия да образува досъдебно производство, посочи говорителят на прокуратурата.

Поради това постъпилият днес сигнал е изпратен на единствено компетентният в случая орган - Специализираната прокуратура. Компетенцията за наличието на основание за образуване на досъдебно производство е само от компетентността на прокурор.

Отново сме свидетели на поредният политически акт без каквато и да било правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт.

Очевидно европейските ценности, като върховенството на правото и разделението на властите, не се зачитат от представители на изпълнителната власт, които за призвани да ги спазват и отстояват, каза Милева.

Ако в сигнала са посочени същите факти, които бяха обсъдени от ВСС по повод предложението за освобождаване на главния прокурор, трябва да се има предвид, ч те бяха вече определени като правно несъстоятелни. 

Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставяне на институциите и уронване авторитета на прокуратурата.

Цената за това е неефективно функциониране на правоохранителните органи и ще бъде платена от българските граждани, подчерта Сийка Милева.