Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев и здравният министър Асен Меджидиев, които са официално в Скопие за 151-годишнината от рождение на Гоце Делчев, не знаят кога според македонската програма се предвижда да бъдат допуснати до гроба в църквата, съобщи bTV.

Те чакат да се съберат още българи, които искат да почетат героя, за отидат заедно.

Според министър Демерджиев са получени сигнали, че българи, които искат да влязат в Северна Македония, имат проблеми на границата.

За нас е важно не само дали ще бдъат спрени, а как ще бъдат обработени техните документи. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев. 

Ако има воля и желание да се изпълни това, което беше декларирано те ще бъдат бързо обработени, ще бъде подсигурена сигурността на българите. Ако се процедира така, че проверките протичат часове - декларациите не отговарят на истината, посочи Демерджиев. 

Вътрешният министър има и информация за забранителен списък. „В него влизат малко лица - не знам обаче колко ще бъдат спрени. За мен е важно да разбера това”, уточни той.

В Скопие има безпрецеденти мерки за сигурност, хълмът, на който е църквата "Св. Спас", където е гробът, е отцепен от полиция, хора не се допускат. Над града кръщи хеликоптер, показа репортерът bTV.

През изминалата нощ група граждани на Република Северна Македония се събраха около полицейските заграждения в близост до църквата "Св. Спас" в Скопие, където е гробът на Гоце Делчев, чиято 151-ва годишнина ще бъде отбелязана днес, съобщават медиите в Северна Македония. 

Гражданите, наметнати със знамена със звездата от Вергина, тениски с надписи "Гоцева стража" и плакати с лика на Гоце Делчев твърдят, че ще останат, а част от тях заявяват, че ще блокират и моста "Гоце Делчев" в знак на протест, защото движението им е затруднено и не ги допускат до църквата "Свети Спас".

Преди дни от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ призоваха за организиране на стража на гроба на Гоце Делчев.

Честванията на годишнината на Гоце Делчев започнаха в 9.00 ч. сутринта, а министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски каза по Канал 5, че обявените делегации, които искат да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, ще могат да го направят в спокойна ситуация и за това са взети мерки. 

От вчера подстъпите към църквата "Св. Спас" са затворени, а по две от улиците, които водят до нея, за утре е обявен специален режим на движение. 

Министърът на вътрешните работи на Северна Македония се обърна и към "всички тези патриотични институти или сдружения да се откажат от идеи, които биха нарушили обществения ред и спокойствие и сигурността на държавата".

"Ще има установен ред, за да не се допуска инцидент, който да служи за постигане на целите на радикалните структури, които действат. Никой, който си помисли да обиди по някакъв начин македонската държава и македонския народ с транспаранти или знамена на чужди държави, няма да може да го направи и ще си понесе последствията", каза Спасовски, пояснявайки, че полицията в Северна Македония "има сериозен капацитет да отговори на всички предизвикателства и да не допуска нарушаване на обществения ред и спокойствие".

По предварителна информация цветя на гроба на Гоце Делчев ще поднесат президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, а правителствена част от делегацията ще бъде водена от премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и в нея са включени още първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и отношенията между общностите Артан Груби, министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска. 

От България, за да положат цвете на гроба на Гоце Делчев, в Скопие ще пристигнат вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов.

Министерството на външните работи опровергава изказване на премиера Димитър Ковачевски, че правителството на Северна Македония не е получило съобщение, че българска делегация ще присъства утре на честването на Гоце Делчев.

Посолството ни в Скопие е информирало официално властите в югозападната ни съседка, че официална българска делегация, начело с вицепремиера Иван Демерджиев, ще положи венец и ще отдаде почит на гроба на Гоце Делчев утре.

Изпратени са и три вербални ноти - една вчера и две днес, уточняват от Външно министерство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук