Бурен скандал избухна още в началото на днешното заседание на Общинския съвет в Бургас, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в морския град. “Ябълката на раздора” се оказаха някои от предложените за удостояване със званието почетен гражданин на Бургас.
Според общинския съветник от ПП "Атака" Валентин Касабов принцеса Теофана фон Саксен не е достойна за титлата почетен гражданин на Бургас. Той заяви, че не може човек, който е изпратил "3 тира с парцали" да бъде удостоен с почетното звание.
Още по-бурно премина обсъждането на докладната записка на общинските съветници от "Атака" за удостояване с почетното звание на създателите на Бургаския свободен университет. Предложението на “Атака” бе да бъдат удостоени със званието „почетен гражданин" на Бургас проф. Доко Доков (посмъртно), проф. Аристотел Димов (посмъртно), д-р ю.н. Иван Анастасов, д-р ф.н. Стойчо Кьосев и Донка Салакова по повод навършването на 17 години от създаването на първото частно висше учебно заведение в Бургас. Гласовете на съветниците от ГЕРБ обаче “наклониха везната” към минуса и докладната на Атака не бе приета. А това предизвика и напускането им от залата. Час по-късно обаче след молба на водача им и председател на ОбС Валери Симеонов всички общински съветници от Атака се върнаха обратно в залата също толкова демонстративно, колкото и когато излязоха от нея.
От общо деветимата номинирани, четирима души ще бъдат удостоени със званието почетен гражданин на Бургас на празника на града – Никулден, реши местният парламент. Почетни граждани на Бургас ще станат капитан далечно плаване Апостол Апостолов, художникът Тодор Атанасов, известната с благотворителността си Теофана Аладжова-принцеса фон Саксен и заслужилият майстор на спорта по свободна борба Иван Гинов.
К.д.п. Апостол Апостолов е участвал в първото околосветско плаване, издал е три книги за моряците, техния начин на живот и трудностите на професията им. Присъждането на званието на Тодор Атанасов е по повод неговата 80-годишнина и големия му принос в бургаската и българската култура. Атанасов е първият директор на Бургаската художествена галерия, допринесъл много за художествения фонд – картини, икони, скулптури. Теофана фон Саксен многократно е правила дарения за здравни и социални заведения в страната и Бургас. Иван Гинов е многократен републикански шампион за юноши, младежи и мъже, вицесветовен шампион по свободна борба, победител в редица вътрешни и международни турнири.
Общинските съветници приеха и предложението на ПП “СЕК” в Морската градина близо до Летния театър да бъде поставена паметна плоча на създателите на химна на Бургас "Бургаски вечери" - Иван Коларов и Иван Ванев.
Мери Александрова, БЛИЦ