60-годишен турски бизнесмен, който е осъден за сексуален тормоз над студентка, избяга в България ден преди да бъде вкаран в затвора. Към днешна дата той се уредил и със статут на временно пребиваващ тук, пише 24rodopi.com.

Звуци от сексуално естество, от които ти става неудобно

„Имайки предвид последователните и искрени обяснения на жертвата, която не е имала причина да клевети по повод на честта си, както и взимайки под внимание телефонни преписи и свидетелски показания, съдът стигна до становището, че обвиняемият е упражнил сексуален тормоз над жертвата”, посочва в мотивите си съдът в Гьолхисар, провинция Бурдур. Делото се е проточило 6 години, като по него се е произнесъл Върховният съд на Турция.

Студентката С.Б. от Истанбул подава жалба в прокуратурата в Гьолхисар срещу Шюкрю Бенли (Şükrü Benli) от Одрин. „Продължавай да говориш, още малко и свършвам“, стенел в телефонната слушалка бизнесменът. Девойката писала в жалбата си, че е подложена на „блудствени действия по телефона“.
Наказателният съд на Гьолхисар оправдал обвиняемия Шюкрю Бенли в края на процеса. 21-годишната С. обаче обжалвала и спорът стигнал до Върховния съд (ВС). Пета наказателна камара на ВС отменила решението на съда в Гьолхисар и върнала делото за преразглеждане.
Местният съд този път осъжда Шюкрю Бенли. „Обвиняемият е упражнил сексуален тормоз над жертвата, като я е търсел от таен телефонен номер и издавал звуци от сексуално естество, от които се изпитва неудобство”, пише в мотивите си съдебният състав в Гьолхисар. Бизнесменът е осъден на лишаване от свобода за един месец, но с право да го „откупи“ с глоба. Съдът намаля глобата на 25 дни, прилагайки правна отстъпка на обвиняемия.

Лежал в затвора 4 месеца и 21 дни, избягал в България ден преди да го вкарат на „топло“ за години

Шюкрю Бенли в момента е издирван от турските власти, за да изтърпи присъди по други дела. Бившият търговец, който е родом от Малатия, но имал галантерия в Одрин, е напуснал Турция на 19 август 2017 година с автомобил "Фолксваген Пасат", черен на цвят, разкриха източниците ни. Влязъл в България през ГКПП "Капитан Андреево".

На 10 август 2017 година той бил уведомен, че има влязла в сила присъда и следва на 20 август да се яви в затвора в Одрин. В следващите дни той си урежда 45-дневна българска виза и на 19 август напуска Турция с автомобил "Фолксваген Пасат". На 20 август е обявен за издирване.

Из справка в съда в Одрин:
„Шюкрю Бенли, който продава текстилни продукти на „Алипаша” в гр. Одрин и който след известно време затваря магазина си, се осъжда на 2 години и 1 месец лишаване от свобода с решение № 2016/485 по дело № 2016/301 на 4-ти наказателен съд в Одрин от 18.10.2016 за незаконно усвояване  и разпространение на личните данни на Л. К. Решението на съда в Одрин беше потвърдено от Апелативния съд в Истанбул“;
„Шюкрю Бенли се осъжда втори път на 1 година и 8 месец лишаване от свобода с решение № 2017/61 по дело № 2016/553 на 5-ти наказателен съд в Одрин от 14.02.2017 за незаконно усвояване и разпространение на личните данни на Джем С. Ч.
Решението на местния съд в Одрин беше потвърдено от Апелативния съд в Истанбул“;
„Шюкрю Бенли се осъжда трети път на 1 година и 8 месец лишаване от свобода с решение № 2017/459 по дело № 2016/506 на 5-ти наказателен съд в Одрин от 26.09.2017 за незаконно усвояване и разпространение на личните данни на С.Т. Решението на местния съд в Одрин беше потвърдено от Апелативния съд в Истанбул“.
Спрямо Шюкрю Бенли се водят и други дела. По едно от приключените – за присвояване на чужди лични данни и тяхното използване, той вече е бил в затвора от отворен тип в Одрин. Лежал е 4 месеца и 21 дни, след което е бил „освободен условно“.

Уредил си „продължително“ временно пребиваване в България

От година и половина Шюкрю Бенли живее в България. Подвизава се в Пловдив, Свиленград, Кърджали и София. Успял е да си издейства статут на временно пребиваващ. Продължително пребиваване - със срок от една година.

Шюкрю Бенли попадна в българските медии с твърдението си, че „бил насила отведен в къща в свиленградското село Чернодъб на 22 декември м. г.“.
Според Бенли, който се представя и за бивш журналист, нападателите му го упоили с етер. После със завързани очи го качили в автомобил. В къщата в Чернодъб го били жестоко. Съблекли го гол и му пускали ток. Похитителите го провесили на т. нар. "палестинска закачалка", облекли го в женски дрехи и направили видео на униженията му. Турският гражданин твърди, че докато го изтезавали, похитителите настоявали да спре да пише срещу одринския кмет. После, по думите на Шюкри Бенли, му "показали клип от неговия телефон, в който ставало ясно, че одринският кмет подкрепя преврата в Турция от 15 юли". Предупредили го, че ако отиде в полицията и съобщи, ще е мъртъв.

Както вече 24rodopi.com писа, скандалите около Бенли са заради твърденията му, че разполага с компромат срещу кмета на Одрин (вижте тук).
„Не ме карайте да си замърсявам чистите ръце с кал. Всеки в Одрин знае кой прави пари със заплахи“, това коментира преди дни кметът на Одрин пред медиите, които искаха да разберат дали Реджеп Гюркан е изпратил хора да отвлекат и изтезават Шюкрю Бенли. Кметът е сезирал прокуратурата. Предстои, по искане на турските власти, да се изясни как осъденият и издирван в Турция бивш търговец е получил право на пребиваване в България и дали представеният акт за съдимост не е фалшив.

Шюкрю Бенли не отрича, че е осъждан, но смята, че всичко това му се е случило, защото бил "неудобен на властите в Одрин". Делото за сексуалния тормоз над 21-годишната студентка обаче е много преди осъденият да е чувал името на сегашният кмет на Одрин.