Случаят с началника на отделението по Офталмология в ИСУЛ беше един от най-скандалните, заснети от NOVA от екипа на Васил Иванов през изминалата 2019 г. Операции за премахване на перде на над 800 пациенти се оказа, че протичат с едно и също усложнение.

Впоследствие проверка на Здравната каса установи, че това е съмнително, а ГДБОП разследва доц. Борислав Кючуков.

Известен очен доктор прибрал над 300 000 лв от менте операции на перде

Докторът не е отстранен от работа, но губи позицията си като национален консултант по очни болести. А НЗОК глоби лечебното заведение с 300 000 лева заради доказаното източване на парите от здравните ни осигуровки.

Проф. д-р Бойко Коруков не наказа виновника Кючуков за глобата, която държавната болница ще плати. Дори не го порица, а точно обратното – шефът на ИСУЛ изпрати писмо до Лекарския съюз, СЕМ и ръководството на NOVA, в което обясни как се прави разследваща журналистика. 

В това писмо директорът Коруков назидателно учи, че било недопустимо доц. Кючуков да бъде обругаван и гонен по коридорите на лечебно заведение и че само съдът можел да реши дали той е виновен, а не журналистическите разследвания. В заключение директорът Коруков съветва, че журналистическото ни разследване изисква дълбочина.

При опит за контакт с директора Коруков с молба за интервю и разговор, в който да даде начални уроци по разследваща журналистика, е направена връзка само с пиарката на болницата - д-р Фани Цуракова. Тя каза, че ще види кога той може да я приема и кога ще уговори той да гостува на NOVA.

По-късно тя изпрати SMS, в който обясни, че шефът на ИСУЛ проф. Бойко Коруков отказва да участва в предаването.