Учебник по философия за 8 клас предизвика бурна реакция на родители. Въпросът: "На какво учат децата ни в училище" отново е на дневен ред, а поводът този път е казус, в който са замесени наркотици.

"Моята идентичност и моят избор" поставя учениците в ситуация, в която трябва да решат дали да се впишат в групата и да вземат марихуана, или пък да откажат. Главно действащо лице в казуса е момиче, което отива на купон заедно с момчето, което харесва. Младежът й предлага джойнт, а тя трябва да реши дали да се съгласи и евентуално да спечели точки в неговите очи, или пък да му откаже, пише "Трафик".

Снимка на страницата от учебника по философия беше публикувана във Facebook групата "Национална група не на стратегията за детето 2019-2030". Естествено, последвалата реакция в социалните мрежи, е мълниеносна.

Родители са притеснени, че това е опит да се промотира употребата на наркотици в училище. Казусът имал и втори план – да се унищожат семейните ценности.

"От всички материали, които чета, прозират новите ценности на бъдещото общество... с любезното съдействие на образователната система.А именно: доносничество, употреба на наркотици и джендърство. Горките ни деца!!!!!”, написа една от притеснените майки.

Има и друга линия на създалата се дискусия. Не е тайна за никого, че подобни теми са табу в семействата, а това често може да доведе до лоши последствия, особено ако у дома липсва диалог.

Някои родители смятат, че това е напълно нормален начин да се повдигне дебатът за употребата на наркотици и да се обясни на подрастващите, че не е нужно да употребяват каквито и да било субстанции, за да се впишат в социална група.

"90% от родителите в групата дори не осъзнават, че децата им пушат трева, поне веднъж седмично. В София ВСИЧКИ около 16 са пушили поне веднъж. Не си мислете, че вашите деца са изключения. Може би трябва да се говори повече за това", коментира друг потребител под публикацията.