Попълнете търсена ключова дума или фраза

Скандално: Гоце Делчев се оказа по-евтин от Александър Македонски

https://blitz.bg/obshtestvo/skandalno-gotse-delchev-se-okaza-po-evtin-ot-aleksandr-makedonski_news713956.html Blitz.bg

Хонорар от 300 евро за членовете и 400 евро за председателя получават представителите на югозападната ни съседка в смесената македоно-българската комисия

Скопие, Северна Македония 09 Дек. 2019, 11:11 3268 прочита 3 коментара
Хонорар от 300 евро за членовете и 400 евро за председателя получават представителите на югозападната ни съседка в смесената македоно-българската комисия, която изпълнява договора за добросъседство, сочат документи, публикувани от македонския „Вечер“.
 

Координатор на македонския екип е д-р Драги Георгиев, член на МАНИ (Академията на науките и изкуствата на Република Северна Македония) и професор в Института за национална история към Скопския университет.
 
Според документите, разпространени от „Вечер“, той получава месечна заплата от 400 евро, за да бъде ръководител на македонската страна в смесената комисия, пише „Фокус“.
 
В македоно-българската комисия участват и професори от Института за национална история - Ванко Георгиев, Петър Тодорв, Дарко Стоянов, както и историкът Александър Литовски от Националния институт с музей – Битоля.
 
Членове на Комисията са и професор Любица Спасовска, научен сътрудник в Университета в Ексетър, Великобритания и Люпчо Ристески-антрополог, професор от Института по етнология и антропология към Скопския университет.
 
Тези членове получават месечен хонорар от 300 евро. Всички договори сочат, че са им осигурени дневни и пътни разходи, както и заседателни зали. В договорите се посочва, че те получават 11 възнаграждения годишно.
 
Споразуменията за хонорарите са подписани през юни 2018 г. Само четири месеца по-късно, през октомври същата година, министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров подписва три пъти по-високи (или 200%) споразумения за заплащането на членовете на македонския екип в Съвместната интердисциплинарна експертна комисия с Гърция.
 
Професорите Далибор Йовановски, Никос Чаусидис, Людмил Спасов, Ана Чупеска Станишковска, Фахри Рамадани и Кица Колбе, са членове на Съвместния интердисциплинарен експертен комитет, начело с председателя Виктор Габер.
 
Виктор Габер получава толкова, колкото и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски - 1 200 евро на месец, докато останалите членове получават по 1 000 евро за период от 12 месеца, показват документите.
 
Министърът Никола Димитров е подписал такъв договор за хонорар от 1 000 евро с професор Людмил Спасов от Филологическия факултет, с доцент Анна Чупеска от Юридическия факултет, с професор Никос Чаушидис от Института по история и археология, както и с Фехари Рамадани от Университета в Тетово. Повечето от тях са активни членове на управляващата СДСМ.
 
Защо Александър Македонски е по-скъп от Гоце Делчев за македонската история, никой не може да обясни, коментират от редакцията.
 
 

3 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам