Средновековието, Османската империя и евентуалното съвместно честване на Гоце Делчев са темите, които ще бъдат обсъждани от членовете на Съвместната комисия между Република Северна Македония и Република България на деветото заседание днес и утре в София, съобщава БГНЕС.
 
Срещата е продължение на предишната, провела се в Охрид, където те обсъдиха забележките към учебниците по история и съгласуваха препоръки как да се подобрят, както и евентуалното съвместно честване на празника на Гоце Делчев.
 
В първия работен ден, както е информирано от Комисията, се предвижда да продължи обсъждането на учебниците по история за седмокласниците по македонската образователна система и шести клас според българската образователна система, тоест историята на Средновековието и Османската империя.
 
На втория ден от заседанието се предвижда членовете на комисията да обсъдят евентуалното съвместно честване на Гоце Делчев.
 
Това е шестата и последна среща за годината. Досега Съвместната комисия проведе осем заседания и препоръча на правителствата на двете страни съвместни чествания на Светите братя Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и Цар Самуил, както и даде препоръки за подобряване на учебниците по история за шести клас в Северна Македония и пети клас в България, свързани с Античността.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!