Предложение на “Демократична България” за промяна на Правилника за Народното събрание предизвика бурни реакции по време на пленарното заседание в парламента днес, пише Монитор бг.

Депутатите предложиха да се носи наказателно-административна отговорност при отказ на лица и органи да се явят в комисиите при покана.

Идеята за промяна на този член от правилника предизвика неодобрение още вчера по време на комисията, отредена за работа по нормативния акт.

Тогава Хамид Хамид заяви, че ако се въведе такова изискване, трябва да се изберат органи, които да установяват нарушителите и да издават нормативен акт.

Днес обаче депутатът от “Продължаваме промяната” Константин Бачийски, който взе предложението присърце, вече беше измислил решение. За административно-наказателен орган той предложи председателя на Народното събрание.

Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ-СДС обясни, че подобно предложение е абсурдно, тъй като ще трябва народните представители да доказват, че са ги призовали и поканили по надлежния ред. “В такъв случай трябва да има и призовкар”, пошегува се депутатът.

"Тази трагедия никак не е смешна, не може да стане това, което си го представяте", заяви от своя страна народният представител от ГЕРБ Маноил Манев.

Той обясни, че няма как парламентът да се превръща в административно-наказателен орган, в противен случай трябвало да се направи стая за задържания, заяви той. “Притеснително и страшно е, че съществува такъв начин на мислене”, коментира депутатът.

В крайна сметка предложението беше отхвърлено и члена от правилника бе приет без промени.

Иначе депутатите отхвърлиха окончателно и предложението на “Възраждане” да бъде записано в Правилника за дейността на Народното събрание изрично, че не може да бъде ограничаван достъпа на народни представители до сградата на НС. То бе внесено от парламентарната група на “Възраждане”.

Целта им за пореден път беше да направят опит за възпрепятстване на въвеждане на изискването за зелен сертификат за вход в парламента.

Те отново изложиха своите аргументи, в които посочват, че тази мярка е дискриминационна и нарушава правата на гражданите, както и че трябва да бъде отменена изцяло в страната.

От своя страна Явор Божанков от БСП заяви, че правата ни свършват там, където започват правата на останалите и посочи, че мнозина народни представители са с придружаващи заболявания и се страхуват за здравето си.

От ПГ на ГЕРБ пък призоваха следващата седмица да започне дискусия по проектът на решение на ГЕРБ - за премахването на заповедта на здравния министър в частта си за зеления сертификат, както и този на ДБ - да се въведе зелен сертификат и в НС.

Според народните представители това е начинът да се спрат непрестанните изказвания по темата, които се прокрадват при почти всички пленарни заседания.

Депутатите приеха окончателно създаването на отделна Комисия по туризма, която по думите на депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова е изключително важна.

Тя заяви, че туризмът е ключов ресор, който е силно засегнат от пандемията. Според нея е необходимо бъдещата комисия да изработи законопроект, свързан с отмяната и ревизирането на поправката, приета от ДПС и ИТН при гласуване на актуализация. Тя призова помощите от 35 лева на седалка за българските превозвачи да важат и за чуждестранните.

Вече е сигурно и че ще има Комисия по превенция и противодействие на корупцията. Тя ще изисква доклад от КПКОНПИ на всяко тримесечие и ще провежда изслушвания на председателя и членовете ѝ.

При сигнал за корупция или установени данни за корупция ще сезира компетентните органи. Ще извършва анализ и оценка на дейността на органите, осъществяваща държавната политика за борба с корупцията и ще изготвя обобщени доклади.

Ще урежда обсъждания с участието на главния прокурор и главния инспектор към Инспектората към ВСС по отношение на борбата с корупцията, както и ще анализира дейността на инспектората на ВСС и прокуратурата.

Депутатите гласуваха “за” премахването на провеждането на публично обсъждане преди първото гласуване на законопроектите. Освен това те решиха, че вече шефът на НС и неговите заместници ще могат да бъдат в ръководствата на парламентарните комисии.

С тези решения те успяха да гласуват едва една шеста от целия правилник на НС, въпреки удълженото време на заседанието до 16:00 ч.

В края на работния ден на народните представители се стигна и до напрежение. Заместник-председателката на Народното събрание Мукаддес Налбант подхвърли на Тошко Йорданов от ИТН, който пиеше от шише с кехлибарена течност, че се надява това да е просто вода.

“Ще ви помоля да не правите весели изказвания. Това, което пия, е чай”, обясни Йорданов. Налбант пък от своя страна отвърна, че не би трябвало той да пие каквото и да е било в пленарната зала по време на заседанието, но отбеляза саркастично, че “за него е изключение и бутилката, и облеклото”.

Точно преди гласуването на спорното предложение за наказателната отговорност при неявяване в комисия обаче настъпи и технически проблем, който допълнително качи градуса на напрежение.

Маноил Манев се оплака, че за първи път системата е гласувала вместо него. Това наложи 5 минути почивка и на без това малкото им останало време.

След спор дали може то да се удължи или не, тъй като вече бе започнала процедура по гласуване, те решиха в крайна сметка да оставят остатъка от членовете по проекта за правилник за утре.