В решението за промяна на мораториума за цените на ток, вода и парно има лобистки интереси на ВЕИ-тата. Това обяви на брифинг в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той уточни, че във всяка от 4-те партии от коалицията, гласували промените, има представители на производителите на екоенергия.

„Проверете СВ-то на председателя на временната комисия за енергийната криза“, посъветва журналистите лидерът на ДПС, като уточни, че същият подход може да се приложи към списъка от депутати на всяка една партия от управляващата коалиция, пише tribune.bg.

Той пресметна, че производителите на възобновяема енергия имат двама министри – на енергетиката и на екологията.

„За съжаление, промяната с главно „п“ е към по-лошо. Продължават промяната от лошо към по-лошо. Надяваме се Народното събрание да влезе в духа на парламентаризма и във всичките си действия народните представители да се ръководят от интересите на народа“, призова Карадайъ.

Той изтъкна, че вчерашното решение на парламента е взето в нарушение на Конституцията и правилника за дейността на Народното събрание, за което ДПС са предупредили.

„С днешния акт се прави опит да се санира този незаконен акт от вчера чрез редакция. Посочихме и решение на Конституционния съд по този повод от тази година“, припомни Карадайъ.

Според ДПС проблемът с растящите цени трябва да се реши, но със законни средства.

„Такива решения има, дори да се мисли за намаляване на цената на тока за битовите потребители, но по законен начин. Не  е справедливо българските граждани, които не ползват услуги на топлофикациите, да плащат парното на ползвателите“, отбеляза лидерът на ДПС.