Закоравели престъпници, опасни бандити квасят истинското хубаво българско кисело мляко в затвора. Раираните млекари са докарали приблизителна печалба от 100 000 лева за миналата година във Фонд "Затворническо дело", показва проверка, пише "Телеграф".

Пандизджиите реализират още висококачествени продукти от метал, дърво и пластмаса, изработени в цеховете към световните места за лишаване от свобода. Биологичните кисели млека и сирена се правят в мандрата на поделението към пловдивския затвор в Смолян. Продуктите с марка "Гозовица" се пласират изключително добре на пазараа в Пловдив и областта, довериха от Министерството на правосъдието.

Затворниците сами си отглеждат крави, овце и кози, от които добиват млякото. За момента правят три вида сирене и кисело мляко. В процес на въвеждане в експлоатация е линия за кашкавал. Втора мандра, която набира скорост, е новоизградената на дунавския остров Персин към затвора в Белене. Там животновъдният отрасъл е съсредоточен и се развива изцяло в направление млечно говедовъдство.

Друг нов изключително популярен продукт в пандиза е производството на слънчеви колектори и водни отоплителни устройства. Те се правят в един от най-новите цехове на Централния софийски затвор.

От по-традиционните най-известният и печеливш е цехът за металообработка, където се е трудил и актуалният беглец от пандиза Владимир Пелов. Ботевградчанинът бил един от най-добрите майстори на метални профили преди да го спрат от работа заради провиненият, признават негови съкилийници. В този и другите такива цехова се изработват продукти от стомана и ковано желязо.

Едни от най-големите взломаджии, които излежават присъди, пък са майстори в изработването на метални каси. Изработката на добра каса отнема поне 3 дни, признават осъдените престъпници. Повечето дори твърдят, че могат да познаят собствените си творения. Голяма част от тях споделят, чш внасят иновации в продуктите си срещу кражби. Касоразбивачите измислят различни варианти, така че техни колеги да не могат да разбият лесно касите, които са изработили. Продуктите им са също добре реализирани на пазара и с висока печалба.