Големият балкански композитор Горан Брегович ще представи новия си спектакъл „Три писма от Сараево” на 28 септември на Античния театър в Пловдив, пише PlovdivTime.bg.
Музикалният проект е вдъхновен от една история:

„Възрастен евреин стои пред Стената на плача, молейки се. Журналист на CNN се приближава към него и го пита: "Ти се молиш тук всеки ден в продължение на 40 години, за какво се молиш?" Той отговаря: "Моля се за мир между християни, евреи и мюсюлмани. Моля се омразата и войната да свършат. Моля се децата ни да пораснат и да станат отговорни хора, които обичат съседите си." “И какво ти донесе молитвата, как се чувстваш след 40 години молитва?” “Чувствам се сякаш говоря със стена.” 

В проекта участват многобройни и разностранни артисти с различен музикален и културен произход като Bebe, Riff Cohen, Rachid Taha и Asaf Avidan. 

"Исках да поканя и събера музиканти от различни области, култури и общности. Всички те дадоха цялото си сърце за този запис ", подчертава Брегович. 

Новият проект е вдъхновен от три религии и различните стилове на свирене на цигулка във всяка от тях - класически, клезмер и ориенталски. Обединявайки християнските, еврейските и мюсюлманските музикални традиции, "Три писма от Сараево" изпраща посланието за мир, разбиране на различията, превръщайки ги в музика, звучаща красиво само обединена.

Новият проект е празник на културните различия и единството - посланието, което Брегович изпраща с композициите си. Докато предишният му проект се бори срещу дискриминацията на малцинствата и отбелязва техния принос към международната култура, новият "Три писма от Сараево" е вдъхновен от родния му град, който на преносно ниво представлява културното и религиозно многообразие. Сараево е едновременно метафора за спокойно съжителство между различни култури и религии, но и символ на терора и омразата.

"Изглежда очевидно, че в работната му програма Бог не ни е инструктирал как да живеем заедно и че ние трябва да намерим сами начин", смята Брегович.