След дълго и мъчително боледуване почина бившия политик, лежал в затвора, Веселин Данов, съобщава Trafficnews.bg

Веселин Данов е роден на 2 юли 1953 година в София. Син на бившия министър на вътрешните работи и председател на Конституционния съд Христо Данов. Висшето си образование завършва във ВМЕИ – Варна, специалност „Радио техника и телевизия“. През 1979 открива първото частно студио за звукозапис в София на ул. „Жданов“.

През 1995 година започва частен бизнес в областта на хотелиерството. Става собственик на няколко хотела във Варна и един в курорта „Св. Константин и Елена“, на заведения, ресторанти и дискотеки във Варна и Балчик.

През 2003 година основава Българската партия на справедливостта. След три месеца участва в местните избори и печели две места в общинския съвет на Варна. Издава седмичен вестник „167 часа Варна“, закрит през 2006 година. През 2006 година нашумява като първия политик, участвал в телевизионно реалити – „ВИП Брадър“.

През 2007 година участва в местните избори във Варна, като кандидат за кмет и като водач на листа за общински съветници от Народняшка земеделска партия, успява да спечели два мандата.

На 12 септември 2008 година срещу него е проведена специализирана акция. Поводът за действията е образувано от Окръжна прокуратура – Варна досъдебно производство за склоняване към проституция, свързана с трафик на хора с цел получаване на облаги от тази дейност. Данов изтърпява ефективно 2 години и половина от 3-годишната си присъда.

През ноември 2010 година е условно предсрочно освободен от затвора. Предсрочното му освобождаване е по предложение на началника на затвора във Варна, което е било уважено от Варненския окръжен съд.

По неофициална информация Веселин Данов-Шопа е освободен предсрочно, за да свидетелства срещу Алексей Петров. Говори се, че Петров той има пръст в ареста на Шопа. 

През 2017 година Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) спечели на първа инстанция дело срещу варненския бизнесмен и бивш общински съветник от Народняшката земеделска партия Веселин Данов.

Според решение на Варненския окръжен съд трябва да му бъдат отнети имоти на стойност 4 192 501 лв. Сред тях са хотел „Ной“ на морския бряг в местността Кабакум, жилища във Варна, земеделски земи в община Аврен, гори в Трявна, стопанска постройка в Шумен, както и суми от продажба на ниви и коли.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук