На 10.12.2020 г. е починал инж. Васил Витанов (89 г.), общественик и първи демократичен кмет на Ловеч след промените през 1989 г. Тъжната вест за кончината му бе съобщена от пресцентъра на Общината. 

Васил Иванов Витанов застана начело на общината в най-бурните времена, като заема длъжността председател на изпълнителния комитет на Общински народен съвет (1990-1991 г.) Той неуморно работи за мирна промяна на обществения строй и за провеждане на първите демократични избори.Като стопански ръководител неговият път е свързан със създаването на „Елпром“ - Ловеч, после заема различни длъжности в управлението на общината. След пенсионирането си  живее в родния Априлци, като след 1995 г. е общински съветник там. Пише няколко книги за промишлената история на нашия край.

Ще го запомним с голямата му обществена активност, професионализъм и упоритост, както и любов към хората. Ръководството на Община Ловеч поднася своите съболезнования на неговите близки и роднини.

Поклонението ще се състои на 12 декември, събота, в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ от 11.00 часа, погребението е в гробищен парк „Стратеш“.