Над 700 тежки катастрофи с 65-има загинали и повече от 900 ранени през юли, отчитат от КАТ. Най-честите причини за инцидентите са неправилно изпреварване и неспазване на дистанция, съобщи пред БНТ началникът на сектор "Пътен контрол" Росен Рапчев.
Екип на телевизията успя да заснеме със скрита камера над 20 подобни нарушения за по-малко от час във Велико Търново. 

В съботния следобед в района на града най-натоварен е трафикът на прохода Хаинбоаз. Камерата на БНТ е скрита на пътя край село Вонеща вода. Платното е трилентово, но с непрекъсната линия изпреварването в посока от Гурково към Велико Търново е забранено.

Резултатът - за по-малко от 40 минути - 24 неправилни изпреварвания със скорост, която е в пъти по-висока от 90 километра в час.
Освен водачите на леки автомобили, камерата ни там засича и автобусни шофьори да изпреварват на забранения участък.

Подобна е ситуацията и на главния път София - Варна в района на село Момин сбор. Тук пътните ленти са две, изпреварването е забранено и в двете посоки с непрекъсната линия, а видимостта ограничена заради стръмни наклони.

Шофьорите споделят, че респект на пътя създават само полицейските патрули и стационарните камери. За да избегнат внезапна проверка обаче или глоба за превишена скорост, шофьорите стават все по-изобретателни в начините да се информират за полицейското присъствие на пътя. Така в последните няколко месеца популярност набират фейсбук групите „Ай си ю КАТ" в различните области на страната, където ежедневно се качват снимки и описание на местата за разположението на патрулките по пътя.