Попълнете търсена ключова дума или фраза

Слабаков поиска от ЕК ревизия на Натура 2000

https://blitz.bg/politika/slabakov-poiska-ot-ek-reviziya-na-natura-2000_news715895.html Blitz.bg

Той е направил това с писмо, изпратено до в средата на октомвр

Брюкел, Белгия 19 Дек. 2019, 10:25 2204 прочита 10 коментара

Заради развихрилия се през последните 10 години екорекет, евродепутатът Андрей Слабаков е поискал от Европейската комисия пълна ревизия на зоните в Натура 2000 в България. Той е направил това с писмо, изпратено до старата ЕК в средата на октомври, пише Труд.

„При присъединяването на България към ЕС през 2007 г. от правителството се изисква да посочи териториите, които ще бъдат въведени в Натура 2000.


По изключително противоречив начин оценката на териториите се възлага на „зелени“ организации с никакъв опит по темата, но със силни връзки с тогавашното правителството.

Поради тази очевидна недомислица 34.8% от територията на страната бива включена в Натура 2000 - двойно повече от средния процент за ЕС. Включени са такива абсурдни места като хвостохранилища и част от АЕЦ „Белене“.

През следващите 12 години в серия от публично известни рекети, „отровнозелени“ организации използват наредбите на Натура 2000, за да изнудват селскостопански екопроизводства.

Това става под претекст, че защитават биоразнообразието, но всъщност работят в полза на финансовите си господари“, пише европейският депутат, който е син на легендарни актьор и дисидент Петър Слабаков.

Слабаков-баща е съосновател на Екогласност, първото независимо дисидентско сдружение, създадено на 11 април 1989 г.

Писмото на евродепутата стана повод за медийна атака срещу него от приближените до „зелените “ медии от кръга „Капитал“.

В понеделник сайтовете „Дневник“ и Медиапул обявиха, че еврокомисарят по околна среда Кармену Вела, от името на ЕК, е отговорил как всичко с българската Натура 2000 е наред.

Манипулациите в това твърдение са няколко. Първата е, че Кармену Вела не заема този пост от 1 декември. Настоящият еврокомисар е литовецът Виргиниюс Синкявичюс.

Но изданията от кръга „Капитал“ пропускат този факт или може би изобщо не го знаят, и внушават, че действащата ЕК е отговорила на българския евродепутат и това е нейната позиция.

Втората манипулация е, че писмото на Вела до Слабаков е представено като окончателно становище на Комисията. Но всъщност в предпоследния ден като член на ЕК, Вела пише:

„Зони по Натура 2000 могат да бъдат променяни само ако държава членка докаже, че е направена действителна научна грешка при определянето, или за да се отрази промяна, породена от развитието на естествените условия“.

Както „Труд“ е писал в разследванията си по темата, Натура 2000 е очертана с основното участие на „зелените“, за което те получават 9 милиона лева.

Вместо да ползват научни данни и да работят на терен, от канцелариите си в София те вкарват 34.8% от България в защитени зони. Това не е грешка, а умишлено действие. С него „зелените“ блокират развитието на цели региони, които се обезлюдяват заради липсата на бизнес развитие.

10 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам