Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на случващото се у нас по отношение на развитието на коронавируса в личния си профил в социалната мрежа.

Вижте мнението на експерта:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 02 август 2021 г.

Обстановката се развива според очакванията. Ако някой е бил изненадан от увеличаващия се брой нови случаи, то аз, както знаете, никак не съм изненадан. Не сте изненадани и вие, които четете тези сводки.

Преди да продължа с числата и картите, отговарям на многобройните въпроси за спирането на прогнозите.

Вчера, в телевизионно интервю казах, че спирам да давам прогнозни числа за повече от 7 дни напред. Това спиране е за срок от два месеца, тоест до края на септември.
Отнася се само за публичните комуникационни канали (като този например). За непубличните комуникационни канали нищо не се променя.

Това временно спиране няма да засегне информацията, която ви давам тук. Почти никога не съм споделял с вас дългосрочните прогнози за развитието на пандемията.
Въпросът е: защо го правя.

 


Отговорът е простичък: има два фактора - гигантски хейтърски рев срещу мен и публично обявеното ми от много месеци желание да спра да се занимавам с това и някои друг да прави тези прогнози, както за държавните институции, така и за вас.

Нормалният начин да бъде изместен е както индийския вариант на вируса измести английския. Показа се като по-ефективен на практика. Това означава, че излиза някой хейтър с името си, прави по-точни прогнози от мен и по-добри анализи и ме измества, нали така. Чакам го това да стане от ноември миналата година и не става. Значи трябва да се действа по ненормален начин.Ненормалният начин е аз да освободя територия за изява на хейтърите, без да навредя на държавните институции и на народа. Ето правя го - отстъпвам полета на дългосрочните прогнози на хейтърите за 2 месеца. Хайде, излизайте с имената с и прогнозирайте пред народа какво ще стане през септември и октомври. Давайте числа. Нека народът ви види и отсъди. Ако някой се представи добре, аз лично ще го поздравя и ще му съдействам да стане по-известен.

Пък ако е страшно добър, ще му съдействам да прави прогнози и анализи вместо мен, а аз ще се оттегля, тъй както многократно съм заявявал, че искам да направя. Хайде, помогнете ми да се отърва от това, да си се оттегля в кабинета си и да си пиша статиите. Тия анализи и прогнози ми изяждат доста време, заплащането за това както знаете, е нулево.

Сега числата. Базовото репродуктивно число днес е 1.127.

Над 1 е, значи обхватът на заразата се увиличава. Очаква се увеличаване на броя на активните случаи, хоспитализациите и случаите в интензивните отделения.
Виждате картата, която показва, очаква ли се налагане на мерки. Тя е напълно зелена, тъй, че в следващите дни не се очаква налагане на мерки. За 7-те дни напред също не очакваме налагане на мерки. Тъй, че вършете си работата спокойно, почивайте си спокойно, спазвайте елементарните мерки, каквита са останали и избягвайте масовите събирания на хора.

Сега индикаторите за смяна на тренда. Стойностите още са ниски, но в цялата срана вече не останаха много областите, в които индикаторът да е над 10 пъти под критичната стойност. Ситуацията бавно се влошава, но и вие го виждате.

Днес показвам картата на риска - много рядко я показвам, но може да се ориентирате. Още няма червено, няма и виолетово. Тоест, с малко внимание в областите в жълто, животът си го карайте спокойно. Ако се появи нещо неприятно, ще сигнализирам.

Това е за днес. Много отдавна, аз бях този, който прогнозира спокойно лято. През пролетта още, когато предишната вълна още беше тук. Юни и юли бяха спокойни, до средата на август също не се очакват ексцесии, това съм го писал многократно. Тъй, че наслаждавайте са на спокойствието - ще го има още някое време.

Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.