В края на август и началото на септември нещата с COVID-19 ще станат малко по-критични, след това ще се успокоят. Това прогнозира математикът на НОЩ проф. Николай Витанов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

 

Броят на случаите започва да се увеличава. В момента сме 193 случаи на ден. До 3 август трябва да сме до 200 случая, за да владеем ситуацията. Над 500 случаи на ден обаче може да се очакват у нас през втората половина на август. Това е подготвителната фаза на вълната. Септември месец започват неприятностите, обясни той.

„Хората, които сега са на почивка, ще се приберат, след това ще отидат в офисите, които са затворени помещения, след това учениците започват да ходят на училище.

Това ни кара да мислим, че през септември ситуацията ще се влоши.

Понеже Делта вариантът на COVID-19 е много заразен, вълната ще подскочи рязко нагоре, но няма да е много продължителна.

Пиковата стойност може да е такава, че да ни се завият главите. Болниците трябва да започнат да се подготвят още сега“, предупреди математикът.

„Най-уязвими ще са тези с най-малка защита или неваксинираните. Това е младежта. За никакъв колективен имунитет не можем да говорим“, смята проф. Витанов.

По думите му хората, които трябва да организират кампанията за ваксиниране не са си свършили работата. Той обясни още, че хората, които са преболедували са с по-намалена защита.