Не ме притеснява ръстът на новите случаи на COVID-19. Очаквах такова нещо. Много, много отдавна казах, че лятото ще е спокойно. През август няма да имаме големи проблеми. Отдавна говоря, че идва новата вълна, случаите ще се увеличават. Какво имам на среща? Чака рака, Витанов говори глупости. Приказките на хейтърите ми не престават. Затова взех решение: през следващите два месеца няма да давам числа за прогнози над 7 дена. Оставям на хейтърите дългосрочните прогнози. Изявявайте се. 

Така математикът професор Николай Витанов коментира в ефира на Нова тв настъпването на новата вълна от коронавирус у нас. 

"Отдавна съм каза, че искам да се махна от тази работа и така. Славата ще дойде при вас. Най-хуавите журналистки ще ви интервюират. Пък може в края на септември да кажа: "Ето този ще ме замести и ще отида да ловя шарани, както обичам", каза още той. 

Коментирайки прогнозите на доц. Кунчев за броя на заболелите, Витанов каза: "Да не отписваме доц. Кучнев и хората му. Те са жилави хора. Тогава казах, че на края на месеца може да сме на 3000 на ден. Това е песимистичния сценарий. Има още един сценарий, който никога не се казва публично. Той е само за болниците. Това е леко апокалиптичен, но те имат нужда от тази работа, за да се подготвят". 

"За всеки един сценарий има вероятност. Засега вероятен е този на доц. Кунчев - 1 500 заразени на края на месеца. Ако не се справим, ни чакат нови висоти", добави той. 

Прогнозирайки кога ще е пикът на новата вълна, професорът каза: "Повече от 7 дни прогноза няма да правя. Пика ще през септември. През август ще започнат проблемите, до средата те няма да са много големи. Към края на август ще са осезателни. Особеностите на тая вълна са такива, че тя много рязко ще се вдигне, защото тази версия на вируса е много заразна. Очаква се обаче продължителноста да не е много голяма. Пиковите стойности обаче може да са такива, че може свят да ни се завие". 

"Числата ще ги кажат хейтърите. Вече казах, че числа за над 7 дни няма да давам. Но си представете число 3000 умножете го по нещо и ще получите новите стойности", добави математикът на разпуснатия НОЩ. 

"Въпросът е какво ще правим при тази ситуация. Имаме план на МЗ , който предвижда налагане на мерки. Ако вирусът мине с едно Ферари с цвят червен, дори няма да усетим, кога ще стигнем пикът. Мерките имат прозорец на налагане, ако се наложат по-рано или по-късно, те няма да имат ефект. Има си хора, които получават заплати, кога мерките да бъдат налагани, Докато беше НОЩ мерките бяха налагане на време и имаха ефект", продължи Витанов. 

По думите му, проблемът със София е, че много софиянци ходят на море в Гърция и се връщат.  София ще попадне в оранжевата зона малко по-късно, но попаднат ли София, Пловдив, Варна и Бургас, значи проблемите са започнали. 

Проблемите ще почнат след около две седмици, смята математикът. 

"Вирусът надделява винаги над нашето пренебрежително отношение върху него. Ситуацията по света е следната. Имаме къща в покрайнините на София. Там жената казва: Мило искам на Бали. А Милото отговаря какви бали, виж картата на Витанов. Ще ти сложа две бали в двора", пошегува се той. 

Що се отнася до колективният имунитет Витанов обясни: "Щитът растеше, но после спря да расте. В момента пълна защита имат една четвърт от хората, а някаква защита имат половината, което за тази версия на вируса е твърде недостатъчно, защото той е много заразен и се разпространява твърде бързо. Ако всички си държат антителата, може да достигнем колективен имунитет в началото на следващата година, но те изчезват и може никога да не го достигнем".