След цяла година и един месец чакане Даниел Петков получи нов бял дроб от донор по програмата „Евротрансплант” и шанс за втори живот. 45-годишният международен шофьор от София беше трансплантиран на 14 май във Виена (Австрия) от екипа на д-р Клепетко. Това съобщи съпругата на Даниел Ваня Петкова, която е медицинска сестра в болница „Токуда Аджъбадем Сити клиник”.

„Чух се вече с Дани. Събуден е. Диша сам. Възстановява се сравнително бързо”, сподели радостта си Ваня преди да замине днес за Виена.
Трансплантацията струва 120 000 евро, които са платени от Комисията за лечение в чужбина. На семейството са нужни обаче близо 5000 евро за задължителния тримесечен престой на Даниел и на негов придружител във Виена.

Желаещите да помогнат, може да го направят на сметка в UniCredit Bulbank BG53UNCR96600020325300 с титуляр на сметката Даниел Желязков Петков.

Даниел стига до трансплантация на бял дроб, тъй като страда от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), лагерхансова хистеоцитоза и вторична пулмонална хипертония. От 2014 г. той е с тежка дихателна недостатъчност, вързан за кислородния концентратор и под постоянен риск от тежки инфекции. Но благодарение на грижите на съпругата си в домашни условия доживява до щастливото телефонно обаждане в полунощ на 13 срещу 14 май. Тогава му съобщават, че има подходящ донор и че след два часа трябва да е на аерогара София.

Даниел Петков е последният засега българин, чиято трансплантация се извършва във Виена (Австрия) от екипа на д-р Клепетко. В листата на „Евротрансплант” има още един одобрен пациент за трансплантация при д-р Клепетко. А от началото на 2018 г. в листата са включени още десет българи. Те обаче чакат да се сключи договор с друг трансплантационен център на бял дроб в Европа.

Мара КАЛЧЕВА