„Инса ойл“ подготвя сигнал до европейския комисар по енергетика Кадри Симсон, който ще бъде изпратен до няколко дни. Това се съобщава в позиция на компанията, изпратена до медиите.

В сигнала от компанията посочват, че ще бъде изложена цялата фактология относно „опитите за намеса на държавата в конкурентен пазар, обиди към конкретни фирми чрез изказвания на министри от правителството, както и липсата на адекватни действия от страна на държавни органи при подадени сигнали за нарушения на конкуренцията на пазара на горива”.

„В настоящия момент този сектор е изключително чувствителен и се влияе от всяка новина свързана с участниците в него. Недопустимо е по време на криза, когато цяла Европа дискутира мерки, които да облекчат ударите от инфлацията и повишаващите цени на горивата, в България да се занимаваме с нападки върху частни петролни компании и фаворизиране на фирми с господстващо положение на пазара”, се посочва в съобщението на „Инса ойл”.

„Като човек от бизнеса, който в момента заема висш държавен пост, министър Василев знае, че доброто име и репутацията на дадена компания са от изключителна важност. Настояваме атаките за уронване престижа на „Инса ойл“ да престанат. Подобно поведение от представител на изпълнителната власт очевидно цели извличане на политически дивиденти и отвличане на вниманието от назрели икономически проблеми”, пишат още от компанията.

Според „Инса ойл” действията му представляват „недопустим опит за легитимация на засилващия се административен натиск от държавната администрация спрямо „Инса ойл“ , която е една от водещите петролни компании в България”.

По повод интервюто на Асен Василев пред NOVA, „Инса ойл“ уточнява: „Нито в миналото, нито сега ще позволим да бъде оказван натиск върху фирмата, както от политически фигури, така и от държавни институции. Представители на компанията няма да коментират никакви факти от подадения на 15 март 2022 г. сигнал, тъй като не желаем да пречим на проверката извършвана от компетентните органи в държавата”, гласи съобщението.