Попълнете търсена ключова дума или фраза

След поредицата ледени дни климатологът Георги Рачев прогнозира, че от днес...

https://blitz.bg/obshtestvo/sled-poreditsata-ledeni-dni-klimatologt-georgi-rachev-prognozira-che-ot-dnes_news794399.html Blitz.bg

Днес е последният ден на това сериозно и чувствително застудяване. Ако прибавим първите три дни на декември, когато беше студено, това е цялата зима в България, каза той

София, България 19 Ян. 2021, 20:10 5825 прочита 1 коментара
Потенциално опасното време, което изненада Северозападна България с минусови температури през последната седмица, заради което беше обявен и жълт код, ще бележи постепенно покачване. Поредицата от студени дни приключва днес, обясни пред БНР климатологът проф. Георги Рачев.

"Днес е последният ден на това сериозно и чувствително застудяване. Ако прибавим първите три дни на декември, когато беше студено, това е цялата зима в България. През останалото време наблюдаваме топло време за началото и средата на зимата. 

Във Видин сутрешните температури докъм събота ще бъдат между -3 ºC и -1 ºC, а обедните максималните ще достигнат до 6ºC. В събота и неделя ще бъде по-топло, но с дъжд. Към 27 януари следва застудяване. Януари е с температурна аномалия, при това положителна за Видин - от 2.4 ºC, въпреки големите студове. 

С топлото време Видин ще завърши януари с температура три градуса над нормата. Зимата е гореща за вашия регион".

Валежите във Видин през сезона са над нормата, което очертава зимата като топла, влажна и много валежна.

"Валежите са с 150 % изпълнена норма за декември. До този момент сте с 300 % - три пъти над нормата. 110 литра на квадратен метър е валежът. В събота, неделя и понеделник ще вали, както и след 27 януари".

Ако прогнозите се изпълнят, Видин ще изпрати необикновена зима, каза още професор Рачев, който от над 35 години професионално се занимава с изследване на климата.

"Нищо ненормално няма до този момент. По-топло е, отколкото би трябвало да бъде. Такива топли зими се случват веднъж на 5 години. През последните 25 години обаче това са нормалните зими, те са по-топли, сравнени със стария период 1961-90 година на миналия век. Това е новата нормалност за Северна България. По-интересното е, че вали много.

Валежите през февруари ще бъдат повече от нормата. Ако се изпълни прогнозата за по-топло време през следващия месец и с валежи един път и половина над нормата, ще се очертае уникална зима. Тази зима ще остане уникална в последните 20 години специално за района на Видин".

Средните месечни и сезонни температури, макар и с малко, стават по-високи. Необходимо е обаче обобщение от 30 години, за да се каже, че има истинска промяна, обобщи още климатологът. 

Излизания над нормата през изминалата година няма. 2020 година се нарежда до 2016-а, която е най-топлата година на Земята - с температура с 1 градус по-висока от средната за миналия век. Лятото и зимата не се сливат, а сезоните остават все още четири. Продължава обаче да се наблюдава тенденция от удължаване леко на зимата в началото на пролетта и дълго и сухо лято.

"Нямаше излизания от нормата. Като време и като климат в България беше подобно на това, което е през последните 15-20 години. Температурите са по-високи през всеки месец.

Зимата се измества в ранните пролетни месеци. Това не значи, че през март и април сме студували чак толкова, даже преваля сняг. Лятото вече е с дъждовно начало през юни. Втората част - юли и август - е топло. Лятото се удължава към октомври дори. Това трябва да продължи да се наблюдава още 15 години, за да заключим, че има реална промяна".

Продължителността на сезоните в България не е такава, каквато е в Германия или Франция, а причината е, че се намираме в най-южната част на умерения климатичен пояс. 

 

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам