Съпругата на скандалния шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов – Елисавета също се проверява от НАП заради неподадената от мъжа й имотна декларация. По закон като председател на върховния съд той е длъжен да декларира пред властите както своето така и имането на жена си. Така Бети Панова, наричана още Черния лебед от проваления правосъден министър и сламен лидер на ГМО проект „Да(й), България“ Христо Иванов в стенограмите „АРГОгейт“ също попада в обхвата на данъчната проверка, която НАП стартира срещу съпруга й по сигнал на Сметната палата, съобщава "Монитор".

„Ние в този спор не сме част, не го коментираме, не преценяваме трябва или не. Проверките са възложени. Когато приключат ще бъдат обявени публично. Политически разговор в нашата работа не може да има“. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров пред bTV по повод проверката на Панов.

"Сметната палата изпраща списък с хора, всички 148 души са в процес на проверка. Сред тях има най-различни хора, които заемат най-различни длъжности. Когато резултатите станат ясни в пълната съвкупност ние ще обявим тази информация публично," каза още Бъчваров. По закон проверката, която данъчните правят на шефа на ВКС и жена му в меонта се води първична и тя обхваща последните 5 години. Инспекторите ще направят т.нар финансов поток на и двойката и ще сравнят декларираните официално от тях приходи с направените разходи, включително и харчове за имоти, коли и тузарски пътувания зад граница. Ако се установят разминавания между получените от Панови пари и тези, които двойката е похарчила, трябва да бъде назначена и ревизия на семейното имане.

До данъчната проверка се стигна след като от Сметната палата подадоха до НАП информация, че Панов не е подал пред органа имуществената си декларация за миналата година. Сметната палата преди ден поясни, че Панов е даден за проверка на ДАНС и данъчните, защото не е подал декларация за имуществото си. Процедурата била стандартна и описана в закона. Тя се налагала на всеки, който не спази срока на публичния регистър. По този ред на ДАНС и Националната агенция за приходите (НАП) са дадени още 47 души на висши длъжности в държавата. Лозан Панов е подал декларация, само че в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), където от началото на тази година бяха прехвърлени регистрите за магистратите с промени в Закона за съдебната власт.

От Сметната палата обаче посочват, че Панов, главният прокурор и председателят на Върховния административен съд (ВАС) са длъжни да декларират имущество и пред тях, понеже са членове на Висшия съдебен съвет. Така изисква Законът за публичността на имуществото на лица, заемащи висши висши държавни и други длъжности.