Просветното министерство отпусна още един училищен автобус на община Сунгурларе. По този начин се решава проблемът с превоза на ученици от селата Везенково и Садово до СОУ „Хр.Ботев” в Сунгурларе. Решението дойде след писме на кмета Георги Кенов до министъра на образованието Даниел Вълчев, съобщи кореспондентът на БЛИЦ в Бургас.
Поради закриване на училището във Везенково, министерството е разпределило децата да посешават най-близкото училище - в село Манолич. За целта са отпуснати 200 000 лева за ремонт на въпросното школо и училищен автобус, който безплатно да превозва учениците до Манолич.
В началото на учебната година обаче се оказа, че родителите на близо 30 деца са ги записали в Сунгурларе и не желаят да ги изпращат в училище, което държавата е избрала. Така те губят правото на безплатен превоз, а нямат финансова възможност да плащат пътните. Започнаха стачки, учениците повече от 2 седмици не посещаваха школскити занятия, ситуацията се политизира и получи и етнически оттенък.
“Като кмет на общината съм длъжен да пазя социалния и етническия мир в общината и да търся решение на възникналите проблеми без да политизирам ситуацията. Благодарение на бързата реакция на министър Вълчев, проблемът бе решен. Досега сме работили добре с представените тук политически сили, надявам се и занапред да работим заедно за хората”, заяви Георги Кенов.
Марина Шиварова, БЛИЦ