Две организации, които според МВР са с „уклон“ към преобразуване в паравоенни формирования, са под наблюдение от службите. Те са сложени под лупа от началото на 2016-а година, пише "Монитор“. 

Организациите, чиито членове се обличат в камуфлажни униформи и набират финансиране от чужбина за различно оборудване, са попаднали в полезрението на разузнаването след множество сигнали подадени към вътрешното ведомство.

В петък, след атентата в новозеландския град Крайстчърч, се появи информация, че се търсят евентуални връзки между терориста Брентън Тарант и паравоенни формирования на Балканите, в това число и у нас. Както стана ясно, Тарант е пребивавал през ноември 2018 г. в България, заради което се проверява и версия той да е бил подпомаган от местни организации. Според МВР и ДАНС у нас има само две такива, които отговарят отчасти на профила. Това са Войнски съюз „Васил Левски“ и БНО „Шипка“.

До момента обаче не са установени никакви връзки на 28-годишния Брентън Тарант с двете организации. Въпреки това българските специални служби работят по всички версии, тъй като е станало ясно, че терористът е пътувал у нас около шест дни. Това е станало от 9 до 15 ноември. Наел е автомобил и е обиколил Дряново, Плевен, Велико Търново, Шипка, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник.

Маршрутът му беше оповестен от главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Ден по-рано главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че пътуването на нападателя в България не е предполагало „евентуална терористична дейност или връзки на лицето“ на българска територия.

Към момента няма и изпратена молба до прокуратурата у нас за правна помощ от Австралия, откъдето е Брентън, нито пък от Нова Зеландия, където е изправен пред съда.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ