Не е упражнено никакво насилие от страна на въоръжените US командоси в Чешнегирово. Те са наредили на работниците в цеха да седнат. Това заявиха от министерство на отбраната, на извънреден брифинг по повод инцидента с американски военни, който се разигра в село Чешнегирово.

"Военни нахлуват въоръжени и по погрешка в производствена фирма край пловдивското село Чешнегирово. Инцидентът е от 11 май и става въпрос за междунационално обучение", заяви на брифинга министърът на отбраната Георги Панайотов.

"В този период на територията на България се провежда НАТО-вско учение, в него са взели участие над 2000 военнослужещи от различни страни, над 100 самолета. Това е едно изключително мащабно учение, което е проведено на наша територия.

В рамките на това учени се случва инцидент, очевидно недоразумение, защото съюзнически военнослужещи да прочистят района на десанта, излизат извън периметъра на учението. Влизат в този цех и търсят противниковите сили, които не са очевидно работещите граждани.

Както се вижда от видеоклипа не е упражнено насилие, не са използвани никакви груби методи и мерки. Те са наредили на българските граждани да седнат.

Аз съм бил на война и когато има война военнослужещите нареждат на гражданите да легнат за земята с ръце зад гърба, това, както се вижда от клипа, не се е случило. Инцидентът е неприятен, защото се виждат пропуски. Аз съм наредил проверка по случая. Друго, което мога да ви кажа е, че такива учения ще се провеждат и в близко бъдеще.

Министерството на отбраната поднася извинения на работниците и собственика, поема ангажимент да обезщети собственика, ако има нанесени щети", категоричен бе силовият министър.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че армията на САЩ също поднасят извинения на българските граждани и собственика и поемат ангажимент "да не се повтарят такива инциденти".

Министър Георги Панайотов обясни, че не е имало укриване на информация, а не е имало подаден доклад и "затова се е забавило даването на гласност на случая".
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!