„Атлантическият океан крие много тайни. Неговата мистериозност ме провокира да го изучавам и всеки път, щом се гмурна, научавам нещо ново. Чувството е неописуемо“, с тези думи търновката Мариана Евтимова описва водолазните си походи по Източното крайбрежие на САЩ. Тя е сред малкото жени, престрашили се да изследват водните дълбини, но не срещу заплащане, а изцяло по собствено желание. Споделя, че мечтата й е да открие потънал пиратски кораб, съкровище или пропаднал остров.

Според нея на дъното има много доказателства за историята на цивилизацията, които не са проучени, а могат да дадат съвсем нов поглед на учените за случилото се в миналото. Мариана пристигнала в Страната на неограничените възможности чрез студентска бригада. Като хиляди други млади хора използва този шанс, за да се установи там за постоянно.

Среща американеца Евън Келвинс, двамата се влюбват и скоро след това заживяват заедно в наследствен имот на приятеля й в Орландо, Флорида. „Евън кара сърф, гмурка се на дъното и лети с парапланер. Покрай него се запалих по водолазните походи и той ме научи на всичко. Купих си специално оборудване, но при първите гмуркания не можех да се адаптирам към подводната среда. Чувствах замайване и неориентираност. Бях почти сигурна, че няма да преодолея тези промени, които настъпват в организма ми. С много опити и упоритост смело мога да кажа, че се справям почти толкова добре, колко Евън“, разказа търновката.

Първите месеци, в които обследвала дъното, събирала рапани, миди и интересни камъни. Направило й впечатление, че има много отпадъци. „Докато на сушата има обособени места за смет – и въпреки това много хора изхвърлят отпадъци, където им хрумне – на дъното няма сметосъбиране. Не искам да си представям колко голяма вреда нанасят на природата всички тези боклуци и ако някога пресъхнат океаните, ще се окаже, че на тяхно място ще се появят гигантски сметища“, сподели Мариана.

Въпреки това, по думите й, всичкото това замърсяване досега не е повлияло върху биологичното разнообразие във водата. „Има изключително красиви риби в дълбините. Някои впечатляват с голяма пъстрота, а други с форма. Найчудноватата, която съм виждала, прилича на гъба и е хищник. Наистина невероятно! Стои неподвижно и когато мине по-малък екземпляр, го напада“, разказа болярката. Младата жена е откривала и писмо в бутилка. Казва, че въпреки любопитството не го отворила, защото местните хора там вярват, че да прочетеш такова послание, което не е адресирано до теб, е на лоша поличба.