Световната метеорологична организация (СМО) предупреди днес, че COVID-19 може да увеличи рисковете от очакваното рекордно горещо лято в северното полукълбо. Това предаде АФП.

СМО призова правителствата да подготвят планове за безопасността на хората по време на топли вълни без да се разпространява новият коронавирус.

"Дойче Веле": Нов мор иде съвсем скоро!


„Тази година се очаква пореден рекордно горещ сезон в северното полукълбо“, заяви Клеър Нулис Кап, говорителка на СМО на онлайн брифинг от Женева.

„Свидетели сме на една от най-горещите години (в историята на метеорологичните наблюдения – б.р.) COVID-19 засилва здравните рискове от горещо време за много хора и усложнява задачата от управлението им“, допълни тя.

Това лято ни чака опасност по-страшна от коронавируса

СМО в екип с неправителствени организации ще призове за по-сериозни подготовки за осигуряване безопасността на хората в горещо време, като в същото време бъдат вземани мерки срещу коронавируса.

БЛИЦ припомня, че вчера германски учени предупредиха, че може да се очаква втора вълна от К-19 именно заради топлото време, пътуванията и отварянето на международните граници.