Обявено е бедствено положение на територията на Тополовград, съобщи кметът Божин Божинов. Той уточни, че бедственото положение остава в сила до утре, пътищата в общината са непроходими, уточни Канал 3.
"Снегопочистващите машини са малко и не смогват. За сега е затворен пътят Радовец- Студена. Най-вероятно в следващия час ще затворим цялата община за движение. Снегът е много, има много вятър и очакваме големи снегонавявания по пътищата. Към момента откъснати са селата Радовец, Планиново, Филипово, Сакарци, пътят за село Каменна река е в много тежко състояние. Имаме телефонна връзка с кметовете на тези села, за сега няма спешни случаи, но сме подготвени да реагираме при всяка една ситуация“, каза още Божинов.

Той допълни, че електричество има навсякъде, остава въпросът как да бъдат снабдени тези села с хранителни продукти.

"Утре ще се прецени дали бедственото положение да бъде удължено. Ние сме подготвени перфектно, но не очаквахме да падне толкова много сняг. Работим перфектно със снегопочиствата фирма и не сме имали проблеми. Нашата община включва 21 населени места и теренът е изключително планински. От това произлизат проблемите“, каза още кметът.

Бедствено е положението и в Бургаска област, която отново е откъснат от света. Почти всички пътища към града са затворени, съобщиха току-що от Областно пътно управление. Информацията е към 18:00 ч., уточнява Флагман.

Единствено отворено е движението през Елхово, но и там ситуацията е усложнена заради снегонавявания. Засега отворен за движение остава и пътят за Малко Търново, но с ограничение за автомобили над 12 тона. При тежки зимни условия се пътува до Слънчев бряг, но нагоре към Обзор е забранено движението. На юг от Бургас към Созопол и Приморско и Царево няма ограничения.

Затворени са и проходите Айтоски, Обзорски, Дюлински и Ришки.

От Областно пътно управление апелират да не се предприемат рискови пътувания!

Затворена за движение на автомобили е републиканската пътна мрежа и в Добричка област заради нулева видимост и рязко влошена метеорологична обстановка. 

По информация на областния управител на Добрич и председател на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия Детелина Николова към 18.30 часа все още са били отворени за движение на МПС някои участъци - път II-29 в участъка Добрич-Генерал Тошево-Кардам- границата за всички МПС без ограничение; път II-71 в участъка Добрич-Карапелит- Коларци-Силистра – за МПС до 3.5 т; Добрич- Карапелит-Тервел- Алфатар – за МПС до 12 т., уточнява Фокус.

Влошаването на метеорологичната обстановка е довело до проблеми. Има закъсали автомобили на територията на областта. Към 18.30 часа е извършена евакуация на граждани, закъсали с автомобили в участъка между селата Спасово и Рогозина и в района на село Горица. Областният управител Детелина Николова увери, че всички бедстващи граждани ще бъдат евакуирани с наличната техника. 

Към този час времето в Добрич рязко се влоши – снеговалежът е интензивен, духа умерен вятър, температурата е минус 3 градуса.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ЗИМНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА!