Как работи бизнесът при новите условия, когато се взимат предпазни мерки, за да се ограничи разпространението на коронавирус? Може би най-засегнат е ресторантьорският и развлекателният бранш. 

На практика от обявяването на извънредното положение почти до сега различни заведения се отказаха да работят, а други признаха, че са изправени пред фалит, обричайки десетки хора на глад.

Може би това бе и причината днес здравният министър да обяви, че вдига ограниченията за ресторантите, нощните заведения, клубовете и баровете

И все пак, ако много си обичаш работата и си отговорен, нещата могат и да се получат. 

ЗАПОВЕДТА на Ананиев за отпадането на куп К-19 мерки изненада всички

БЛИЦ потърси за коментар Димитър Тодоранов, собственик на Hacienda Beach, който е абсолютен визионер по отношение на туристическия бизнес. 

Още с отварянето на заведението той прави видео, в което показва какви са мерките за сигурност на територията на Hacienda Beach. И тъй като мястото не е само обикновено заведение, а и сцена на театрални и културни прояви, отговорността към посетителите наистина е на първо място.Но какви са все пак трудностите?

"Мога да дам пример с нашия бизнес, който е също сезонен. Много хора от екипа са взели заеми, за да дойдат и да почнат работа. 

Когато чуха за това, което се случва, нашият осветител, например, който е един от най-добрите в България казва - последният проблем ми остава епидемията, ние умираме от глад. 

Така е с всички в този бранш и този бизнес. Тук има много каузи в цялата тази ситуация, когато се работи отговорно и се обясни на самите клиенти, че може да се забавляват безопасно и отговорно, не е толкова голям риска. 

От друга страна иначе над 100 хиляди души са пред гладна смърт. Много трудно може да им се обясни защо това е така. Отговорният човек където и да отиде, всичко може да е наред", заяви Тодоранов пред БЛИЦ.

Димитър Тодоранов признава, че дори самото отваряне Hacienda Beach е било с много въпросителни. Но независимо от всичко е бил решен и това лято да работи, защото е знаел, че от него зависят не само хората, които е наел, но и клиентите.

"Трябва просто всички заедно да спасим туризма", убеден е бизнесменът. 

"Редно е да се каже, че трябва да благодарим на премиера Бойко Борисов, който се осмелява да вземе решение между спиране на една индустрия, с недоволни хора и от друга страна да преминем към едно по-ново нормално по най-добрия начин. 

Но не мисля, че най-добрият начин е да затворим и да си стоим по къщите. За пореден път премиерът показа, че е чул хората, които искат да работят и да се хранят", твърди Димитър Тодоранов. 

Той е убеден, че дори и при сегашните условия бизнесът с туризма и ресторантьорството може да бъде спасен:

"Ако имаш правилна бизнес стратегия, дори и с намален капацитет може да оцелееш. Основното е да опазим здравето на екипа ни и на клиентите. 

Сложно е и всеки ден е предизвикателство. Ние имаме закрита и открита част, с тези промени наистина е голямо предизвикателство, но като основен обект на Южното Черноморие за нас е дори дълг да работим", каза той.

Димитър Тодоранов разкрива, че самите срещи с министърката на туризма Николина Ангелкова са били изключително полезни за него и колегите му от бранша. 

И именно разговорите, в които тя е обяснила как ще се случват нещата, са били онзи тънък момент, който е дал необходимото спокойствие в иначе така тревожната ситуация. 

"Разбирам и Министерство на туризма в каква ситуация е, но и тяхната не е лесна. Виждам, че и Ангелкова и екипът й идват и разговарят с хората, това успокоява хората, наистина. 

Те трябва да бъдат сред хората. Всички от местния бизнес бяха по-големи оптимисти, когато се срещнаха с министър Ангелкова. 
Затова и се опитвам да предам това на останалите - някак си трябва да намерим позитивизъм", каза Тодоранов.