Собственици на заведения си изпатиха часове, след като отвориха
Сред най-често срещаните нарушения са това, че част от тях са затворили пространствата с т.нар. френски прозорци, така че в помещението не е имало необходима вентилация
Това заяви в ефира на "Плюс- Минус. Коментарът след новините" д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.
Сред най-често срещаните нарушения са това, че част от собствениците са затворили пространствата с т.нар. френски прозорци, така че в помещението не е имало необходима вентилация. В част от заведения е имало неподходящи дезинфектанти или те са разположени на барплот, в близост до посудата на заведението.
"Този дезинфектант може да попадне върху чаша или лъжичка за кафе, което е недопустимо. Те трябва да се държат далеч от посуда или открити храни. Това е част от изискванията, които са описани в заповедта на министъра на здравеопазването.
Тя е много ясна. Пише, че трябва да има налични дезинфектанти. Указанията са над 3 страници и в тях много подробно е описано как трябва да се държи дезинфектант и къде", обясни Кулински.
За него е важно, че са отворили тези, които са готови с мерките. Други пък имали нужда от време за закупуване на маски и предпазни средства. Част от собствениците са доволни от мерките. Естествено, имало и недоволни.
Най-голямата санкция, която може да бъде наложена, е прекратяване на дейността на обекта. Такава се налага при груби нарушения. Такова е разполагането на масите на по-малко от минималната дистанция, описана в заповедта.
Грубо нарушение е липса на предпазни средства за персонала и липсата на хигиена в санитарните помещения.
Според Кулински условието посетителите на заведения да са семейство не може да се проверява нито от служители на БАБХ, нито от сервитьорите, тъй като те нямат право да проверяват лични карти.
Той е на мнение, че ако посетителите са по-малко от четирима души, дори и те да не са от едно семейство, то тогава заповедта е спазена.
Кулински коментира и кампанията "Избери 380", свързана с българските продукти, на Асоциацията на българските земеделски производители.
"На всички пакетирани храни има баркод. Ако той започва с 380, това означава, че тази храна е произведена в България, от български производител", обясни той.
Последвайте ни
2 Коментара: