Изборът на председател на Софийския градски съд ще бъде проведен на 20 февруари, реши единодушно с 10 гласа „за“ и нито един „против“ съдийската колегия на ВСС. СГС е без титулярен шеф от октомври 2017 година след внезапната оставка на Калоян Топалов.

От тогава съдът е с временно изпълняващ функциите председател - съдия Десислава Попколева, припомня в. Монитор.

На заседанието си кадровиците на Темида гласуваха изготвените извънредни атестации на двамата кандидати за поста – съдиите от СГС Светлин Михайлов и Евгени Георгиев. Първоначално имаше и трети претендент – издигнатата от общото събрание на съда Величка Цанова, но тя оттегли кандидатурата си поради лични семейни причини. Според заключенията на атестациите на Светлин Михайлов и Евгени Георгиев те са получили най-високата оценка „много добра“. Михайлов има 99 точки, а Георгиев – 100. Разликата от една точка направи впечатление на члена на съдийската колегия Боян Новански. Той заяви, че Михайлов има повече решени дела и по-малко забавени. „Очевидно нещо не е наред с това точкуване, но аз ще гласувам и за двете атестации“, каза Новански. „Oбocнoвĸaтa нa тoчĸитe и oтдeлнитe пoĸaзaтeли e дocтa изчepпaтeлнa и е на екраните ви“, обясни колегата му Kpacимиp Шeĸepджиeв.

Преди вота във ВСС на 20 февруари, СГС трябва да проведе свое общо събрание, на което да бъдат изслушани двамата кандидати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!