Главният прокурор Сотир Цацаров отговори на въпроси на Илиана Беновска в Народното събрание.

Илиана Беновска:
Минаха 100 дни от конституирането на ВСС, как работите с Лозан Панов сега, по-добре ли е, имайки предвид и случая Камен Влахов, и несъстоялия се избор на Градския съд, как работите със съдиите?
 
Сотир Цацаров: Не ме вкарвайте отново в тази интрига.
 
Илиана Беновска: Защо?
 
Сотир Цацаров: Защото мисля, че го заявих ясно – ние с г-н Панов имаме различна ценностна система, ние с г-н Панов имаме различни представи за справедливост и може би за работа на органите на съдебната власт. Само че ние с г-н Панов по закон сме длъжни да работим както работят главен прокурор и председател на ВКС.
 
Илиана Беновска: Мирно съвместно съжителство!?
 
Сотир Цацаров: Вие го казахте! Различната ни ценностна система очевидно не означава, че ние трябва да сме в противоборство. Поне от моя страна, аз с г-н Панов, казал съм го и на него, приятел никога няма да стана, но това не означава, че не трябва да работя с него!
 
Илиана Беновска: Но това пречи ли на работата на ВСС?
 
Сотир Цацаров: Не мисля, че има пречки в работата на ВСС! Напротив, този състав на ВСС работи бих казал изключително добре, за всеобща изненада на много хора, които очакваха, че той ще възпроизведе старите скандали.
 
Илиана Беновска: И какво му е доброто?
 
Сотир Цацаров: Аз лично виждам огромни позитиви в работата на Прокурорската колегия, мен това ме интересува, а Пленумът също работи доста добре. Нещо повече, опроверга се тезата, че едва ли не Прокурорската колегия и отделни нейни представители, да не кажа в частност аз, диктуват, определят и т.н. решенията. Както се видя ВСС и колегиите работят спокойно при този нов състав.
 
 
Илиана Беновска: Разгледахте ли сигнала на БСП за ЧЕЗ?
 
Сотир Цацаров: Сигналът е постъпил вчера и се състои от две части. Първата представлява едно изречение, в което се настоява прокуратурата да провери произхода на средствата на купувача на ЧЕЗ. Втората е малко по-обемна, в нея се настоява прокуратурата да провери всички сделки, които са довели до приватизацията на ЧЕЗ. По отношение на първата част или първото изречение, с което се претендира да бъдат проверени всички средства, с които купувачът на ЧЕЗ разполага или би разполагал, тоест произходът на средствата, бих казал следното – такава проверка в момента се върши. Тя се върши по разпореждане на министър-председателя, върши се от ДАНС и от органите на НАП. Следователно механизмът е, ако те открият каквито и да е нарушения, включително и данни за престъпление, естествено, че ние ще бъдем сигнализирани. Но да бъде извършвана проверка от наша страна и по отношение на сделката, мисля, че такъв дебат преди време беше воден относно възможността прокуратурата да проверява, да се намесва, да атакува търговски сделки, включително и сделки от този характер. Тоест ако сега това искане бъде изпълнено, това означава прокуратурата да разпореди на същите тези органи – НАП и ДАНС – същата проверка, която вече им е разпоредена. Ще ми се да вярвам, че в качеството си на колега, включително и бивш следовател, г-жа Нинова не би подписала такова искане. Тоест отнасям го по-скоро към всички елементи на политическата дискусия, които се използват в тези дни, включително и в днешния ден.
 
Илиана Беновска: Може ли по друга тема – Наказателния кодекс, искането днес на Бойко Борисов да се променя НК за неизбежната самоотбрана?
 
Сотир Цацаров: Ако проследим хронологията на исканията за промяна, мисля, че за първи път тези искания бяха формулирани от коалиционен партньор – от „Обединените патриоти” или ВМРО мисля.
 
Илиана Беновска: От ВМРО, да!
 
Сотир Цацаров: Аз бих заявил следната позиция – първо трябва ли да се променя точно чл. 12 за неизбежната отбрана, или НК показва немалко дефицити или би предизвикал огромни затруднения в една следваща норма – чл. 12 А задържането на престъпник, това, което се нарича граждански арест. Това е едно. Второ, много ми се иска да вярвам, че исканията за промени в НК ще бъдат извършени след внимателно обмисляне на положенията в наказателното право, на решенията на КС в областта на неизбежната отбрана, защото си спомняме, че преди години част от така приети много бързо норми, бяха обявени за противоконституционни. И все ми се иска да вярвам, че тези призиви за промени в НК са породени от истинска загриженост за приложението на закона, а не са плод на поредната конюнктура, на поредното гонене на случая или да кажа са предизвикани от елементи на политически популизъм.
   
Илиана Беновска: Ще напишете ли официална позиция до Борисов и до МС?
 
Сотир Цацаров: А защо трябва да я пиша?
 
Илиана Беновска: Защото това е обществен въпрос в момента!
 
Сотир Цацаров: Извинявайте, аз казвам какво мисля.
 
Илиана Беновска: Нали се срещате всеки понеделник.
 
Сотир Цацаров: Извинете, ако някой приеме, има си съгласувателна процедура при изменение на закон. В хода на тази съгласувателна процедура ние, имам предвид като прокуратура, ако бъдем поканени ще преценим дали да участваме. В момента работна група формирана няма. Разбира се, че ако бъдем поканени, ще изпратим представители.