Генерал-майор проф. д-р. Венцислав Мутафчийски е най-одобряваната личност в държавата. Той събира 71 на сто от одобрението, според експресното телефонно проучване на "Сова Харис".

След него се нареждат премиерът Бойко Борисов и боксьорът Кубрат Пулев, който декларира, че ще дари половината си хонорар от мача си с Антъни Джошуа.

БЛИЦ TV: Ген. Мутафчийски избухна заради неспазването на мерките: Докога?!

"Одобрението към Венцислав Мутафийски е огромно. Това е единомислие от страна на нацията. Тя е обединена в момента. Генералът е на точното място и в точното време. Много добре е поел и изпълнява ролята си. Той влиза във всеки български дом. Жестът на Кубрат Пулев също е огромен, хората го забелязват ", обясни социологът Васил Тончев от „Сова Харис”.

Според агенцията, следващите места заемат вицепремиерът Томислав Дончев и президентът Румен Радев. От представителите на бизнеса единствено собственикът на „Нова Броудкастинг груп“ Кирил Домусчиев намира място в класацията с одобрение от 23%. Доверие е показано и към главният прокурор Иван Гешев с 21 на сто.

"Ситуацията е нова и невиждана. Това, което виждаме сега, е мобилизация на нацията. Това, което виждаме като одобрение от хората, е на базата на това кой е бил отзивчив и по какъв начин", добави Тончев.

Според него хората са се отнесли сериозно към мерките, спазват ги. Той твърди, че хората са обединени.