Кризисната ситуация покрай коронавируса повиши доверието в правителството до 51%. Работата на органите на реда също е оценена високо от 49,5% от анкетираните.

Единствено кабинетът и МВР имат положителен рейтинг, тоест доверието на гражданите към тях е по-голямо от недоверието. Това сочат данните от експресно проучване, проведено от „Сова Харис“.
 

Данните показват и че позитивната оценка към дейността на изпълнителната власт се пренася и към водещата партия в управляващата коалиция.

В момента доверието към ГЕРБ значително надвишава това към останалите основни политически сили у нас. Дейността на Националния оперативен щаб се оценява в синхрон с тази на Кабинета. 
 

В борбата с коронавируса най-позитивни оценки получават председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски (71,1%) и премиерът Бойко Борисов (59,9%).

Прави впечатление високото одобрение на бизнесмените Кирил Домусчиев и Делян Пеевски, чиято ангажираност явно е забелязана от обществеността. Голямо впечатление с щедростта си е направил и спортистът Кубрат Пулев.


61% от българите смятат, че страната ни се справя по-добре в сравнение с останалите държави в ЕС в борбата с коронавируса. 73% от запитаните посочват, че одобряват действията на правителството в битката с COVID-19. 

Около две трети от хората споделят, че стриктно спазват мерките, наложени от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Около 3% заявяват, че не се съобразяват с наложените изисквания. 
 

Проучването е проведено от „Сова Харис“ в периода 8-9 април 2020 г. сред 800 респондента. Изследването е реализирано на база на случайна извадка от телефонни номера по метода на стандартизирано телефонно интервю сред пълнолетното население на страната, с квота по пол и възраст.