Родни социолози и политолози спориха за това, дали скорошните протести бяха успешни или не и до какво докараха те.

От “Сова Харис” са направили социологическо проучване с целта да видят как точно са се възприели протестите. Проучването е правено в хода на самите протести между 14 и 20 януари 2008 г. Последната социологическа извадка, представена от Димо Гецов от “Сова Харис” показва, че 40,9% от българите смятат, че протестът е бил граждански, 33,3%, че е чисто политически, 25,7% не са дали отговор. 69,3 на сто от хората подкрепят протеста, 23,1% не го подкрепят ,а 7,6% не знаят. 44% са обявили, че биха участвали в протестите, както и да бъдат провеждани те, а 52%, че не биха участвали. Основният враг на протестиращите бил апатията, амнезията и политическото безразличие, каза Гецов. По думите му у нас не функционира обществен механизъм за отсяване на гражданските права.
Според Мирослава Радева от МБМД българите в момента преживяват динамичен период. Началото на годината беше доста динамично,  но основните играчи на политическата сцена все още не са оформени. По думите й обществото дава някакви признаци на живот. “Съчувствам на младите хора, които не успяха да се организират, както трябва”. По думите й политиката отвращава младите хора, защото моделът й е едно към едно като стария от преди 1989 –та. Това е причината студентите да наричат протестите си граждански, а не политически. Протестите са срещу липсата на демократично представителство от политическа страна. Радева даде пример, че 85 на сто от българите не одобряват сегашното Народно събрание. 
Според Андрей Райчев от ГАЛЪП в момента живеем в капитализъм менте, който е една от причините за протестни действия. Той коментира, че младите хора не подадоха ръка на опозицията, която всячески се опитвала да яхне протестите им. “Но от граждански все пак успя да се политизира, с искането на оставката на вътрешния министър Михаил Миков. “С нарастването на исканията на студентите, защото те постоянно ставаха все повече и повече, намаляваше броя на протестиращите”, каза Райчев. По думите му липсва организираност и зрелост. “Имаше два варианта за това как да приключат студентските действия – или да се амортизират и да утихнат, или да се роди някаква гражданска позиция. За жалост се получи първият вариант”, добави той. 
По думите на политолога Евгени Дайнов една от причините да не се присъединят политици към протеста, беше че студентите не искаха да го политизират. “Е, да, ама, що дириш ти пред НС, ако нямаш политически искания?”, попита той. Дайнов каза още, че в първия ден на протестите на площада заварил децата на прехода – тийнейджърите. “Много се зарадвах, когато не ме припознаха като един от организаторите на големия митинг от 89 – та, явно сега искат да направят нещо ново”, коментира Дайнов. Новото поколение е с идеята, че живее в една некомунистическа страна, но бяха смазани от полицията, уплашиха се и повече не дойдоха да протестират, каза още той. По думите му много от хората смятат, че интернет е форма на гражданска съвест и може да стане реална форма на протест. Ако правителството успее да държи хората вън от политическите действия, България може да заприлича повече на средно азиатска тоталитарна държава, отколкото на демократична република, каза още той. “Не можеш да имаш гражданска позиция, която да не е политическа. Друг е въпросът, дали младежите могат да произведат ясна политическа платформа”, коментира Дайнов. 
Не точно на това мнение беше Райчев, който заяви, че формата на писане по форумите в мрежата не може да доведе до никакви реални протестни действия, защото е анонимна. Съпротивите в мрежата не могат да бъдат съпротиви в класическия смисъл на думата, това все пак е мрежа, а не организация, каза той. От виртуалното пространство не може да се отива в реалното. Гневът на младите не може и да се излее в йерархично структурно действие, което е например трошенето на НС. Тези “хлапундери безобразни са свикнали да хвърлят снежни топки по милицията по принцип”, каза Райчев. Единственият въпрос, който беше поставен е за количество, а именно колко точно хора ще излязат на улицата. Райчев каза още, че в никакъв случай у нас няма да има политически вълнения, защото недоволството е насочено към политическия елит като цяло, а не към определено нещо – например тройната коалиция. “Младежите си казват – тези, който са на власт са гадове, които подлежат на затвор, разстрел или каквото и да е друго, спрямо нагласите им.”, добави Райчев. Той коментира и това, че Бойко много се е надявал на това да излязат повече хора, за да може по този начин да се компенсира слабостта на опозицията. Според Мирослава Радева у нас политическият елит няма да прави никакви промени в изборите и те няма да са 2 в 1, както упорито се говори. Според Райчев пропорционалната система ще е по-представителна за гражданите. Мажоритарната система е крайно вредна. “Ще ни докара до положението на Гърция, така че 400 анархиста да подлудят цялата страна, заради двупартийната им система”, коментира той. 
Десислава Вангелова/БЛИЦ